Sofico met JATO in realtime WLTP-gegevens voor lease

dinsdag 23 februari, 2021

Leasemaatschappijen in heel Europa hebben nog steeds moeite met de ‘enorme gegevensstroom’ naar aanleiding van de invoering van WLTP die de uitstootgegevens van iedere afzonderlijke auto bepaalt. In het leaseprogramma Miles van Sofico worden die gegevens nu real-time opgehaald.

Eerder deze maand is hiervoor de samenwerking tussen Sofico en JATO Dynamics afgesloten. Voor leasemaatschappijen is een juiste WLTP-waarde erg belangrijk, benadrukt Olivier Peijs, hoofd European Sales Leasing bij JATO Dynamics. “WLTP is altijd al erg complex geweest en het is dan ook niet verwonderlijk dat de sector moeite blijkt te hebben om WLTP-oplossingen te implementeren. Maar het ophalen van realtime WLTP-gegevens van OEM’s is nu cruciaal voor alle spelers in de autosector, in het bijzonder leasemaatschappijen die te maken krijgen met klanten met krappe budgetten en een strikt beleid voor hun wagenpark. Zonder de juiste WLTP-waarden kunnen leasemaatschappijen te maken krijgen met onvoorziene autokosten  of het risico dat modellen niet langer overeenstemmen met het autobeleid van hun klanten.”

Verschillende formats

Elke versie van een nieuwe auto vanaf 1 januari 2021 verkocht, heeft een unieke WLTP-waarde . Elke wijziging aan die standaardversie kan de WLTP-waarde beïnvloeden (zoals het toevoegen van een optie). Om accurate WLTP-cijfers te kunnen berekenen, moeten fabrikanten dus een reeks gegevens verwerken die in detail moeten worden geanalyseerd om de belangrijkste WLTP-factoren te bepalen, zoals CO2-uitstoot, gewicht en brandstofverbruik. Een bijkomende moeilijkheid is dat WLTP een invloed kan hebben op de lokale belastingen in Europa, zoals de verkeersbelasting en in Nederland de BPM.

WLTP-berekeningen zijn bovendien in het bijzonder moeilijk voor leasemaatschappijen omdat fabrikanten de WLTP-gegevens in verschillende formats aanleveren, waarna de leasemaatschappijen ze moeten omzetten naar één gemeenschappelijk format. Als er gegevens ontbreken of verouderd zijn, moeten ze die bovendien zelf te pakken krijgen – met als resultaat dat middelen, infrastructuur, technologie en personeel extra worden belast.

Leasingsoftwareleverancier Sofico heeft nu met het dienstenaanbod van JATO als basis een realtime integratie ontwikkeld voor zijn leaseklanten. “De gegevens komen van JATO en de leaseklanten kunnen hun activiteiten voortzetten zoals voorheen, zonder de complexiteit die WLTP met zich heeft meegebracht”, aldus Jordy Plaetinck, Subject Matter Expert bij Sofico.

Lees hier ons eerdere interview met Sofico over de toenemende ‘fleet-isering’ tegen overbodige mobiliteit…

Categorie: Lease- / fleetmanagement-software
Labels: Jato Dynamics, Sofico