Ook (enkele) leasemaatschappijen krijgen NOW-voorschot

woensdag 24 februari, 2021

Veel automotive bedrijven hebben ook in de derde aanvraagperiode (Q4-2020) een voorschot aangevraagd in het kader van de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), schrijft AUMACON. Daaronder zitten ook leasemaatschappijen.

In het openbare register van de NOW zijn bedrijfsnaam, vestigingsplaats en voorschotbedrag per aanvrager inzichtelijk gemaakt. Van boekhandels tot zwembaden, de lijst is enorm lang. Daaronder veel autobedrijven – AUMACON noemt de autobranche grootafnemer van de NOW-voorschotten – maar dus ook leasemaatschappijen. Hoewel dat aantal – en ook de uitgekeerde NOW-voorschotten – in geen verhouding staan tot de autobedrijven.

Bochane Groep heeft bijvoorbeeld in deze aanvraagronde zo’n 98.000 euro als voorschot gekregen, tegenover ruim 2.000 euro voor Bochane Lease. De Broekhuis lease holding uit Harderwijk krijgt een voorschot van bijna 170.000, de dealerholding bijna 2 miljoen euro. Ook Athlon staat erin, maar dan alleen het Athlon Service Center. Enkele andere lease ‘deelnemers’ zijn Driessen autolease, MKB Lease, Multilease en Wensink lease. Ook Mobility Mixx heeft een voorschot ontvangen.

Vorige week maakte VNA de jaarcijfers bekend van het VNA-wagenpark: het noemde de sector robuust, maar zeker niet ongevoelig voor de coronacrisis. Ook ING noemde lease tot nu toe bij iedere crisis solide genoeg om een restwaardeval op te vangen. Vooral dankzij contractverlengingen waardoor er niet te veel auto’s uit de lease terugkwamen terwijl de markt stillag. Remarketing wordt, volgens ING, straks de grote uitdaging voor de leasebranche. Uitdaging is dat wanneer de handel fors terugloopt, de auto’s voor óf veel minder dan de vooraf ingecalculeerde restwaarde moeten worden verkocht of op het terrein blijven staan.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: NOW register