Yesqar: (slimme) financiering voor branche in transitie

donderdag 25 februari, 2021

De autobranche is volop in transitie waardoor er een groeiende behoefte is aan flexibele financieringsmodellen, stelt fintech-bedrijf yesqar. Zo moet de trend van bezit naar gebruik beter worden gefaciliteerd met slimmere financiering, zegt medeoprichter Jan Kusters.

Yesqar biedt zowel voorraadfinanciering als financiering van de leaseportefeuilles. Het is vorig jaar september ontstaan uit de samenwerking van zakenbank NIBC en datatechbedrijf QarQuest. Juist in die combinatie van financiële expertise, data en kennis van de automotive markt ligt de kracht van yesqar, benadrukt Kusters. “Op die manier kan je klanten beter, sneller en accurater faciliteren.”

Private lease

Volgens Kusters is de transitie in de autobranche momenteel volop zichtbaar: fabrikanten die direct leveren aan de eindgebruiker, de groei van elektrisch rijden, een veranderend distributiekanaal, overnames en internationalisering. Maar ook: merkloyaliteit die afneemt. Kusters: “En daarnaast geldt dat vooral bij de jongere generaties het bezit van een auto niet langer de norm is. Consumenten kiezen eerder voor functionaliteit en mobiliteit, waardoor initiatieven als private lease en auto’s delen in opkomst zijn. De trend van vast gebruik naar flexibel gebruik loopt al een lange tijd. Deze behoefte vanuit particulieren moet geïmplementeerd worden bij de autobedrijven en daardoor moet ook de financiering worden aangepast.”

De data vanuit QarQuest wordt ingezet om bijvoorbeeld te zorgen dat er minder auto’s in voorraad hoeven te staan, er een snellere doorlooptijd is en meer rendement behaald kan worden. De financiering sluit hier dan precies op aan. “Door de data gedreven aanpak hebben we ook beter inzicht in de waardeontwikkeling van auto’s, waardoor we de risico’s van de financiering beter kunnen beoordelen en ruimer kunnen financieren”, aldus Tim Roelofs, Account Executive bij yesqar.

Categorie: Captive / Financieringen
Labels: yescar