EV Readiness Index: EV in 11 landen goedkoper dan ICE

maandag 1 maart, 2021

LeasePlan publiceert vandaag haar nieuwe EV Readiness Index, een analyse van 22 Europese landen op het gebied van elektrisch rijden. Daaruit blijkt onder andere dat in 11 landen de EV op basis van TCO goedkoper is vergelijken met de brandstoftegenhangers.

Klik om te vergroten

De Index is gebaseerd op drie factoren: EV-registraties, de volwassenheid van de EV-infrastructuur en de plaatselijke overheidsstimuleringsmaatregelen. Ten opzichte van vorig jaar, toen LeasePlan voor het eerst met de Index kwam, zijn alle 22 onderzochte landen er op vooruit gegaan. Maar de mate van vooruitgang varieert aanzienlijk. Onderaan de EV-ladder bungelen Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Over het algemeen neemt de kloof tussen West- en Oost-Europa toe, schetsen de LeasePlan-onderzoekers.

Maar overall zijn EV’s  nog nooit zo betaalbaar geweest. In 11 landen zijn EV’s al goedkoper dan hun brandstoftegenhangers op TCO-basis. Bovendien betalen EV-rijders gemiddeld slechts 63% van de belasting die ICE-chauffeurs betalen. Oostenrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Polen en het VK lopen voorop: in deze landen betalen EV-rijders helemaal geen (wegen)belastingen.

Maar qua laadinfrastructuur ziet het beeld er anders uit: LeasePlan heeft al meerdere keren laten weten dat overheden een flink tandje bij moeten zetten wat betreft de laadinfrastructuur. Nu ook weer meldt de CEO van LeasePlan, Tex Gunning, dat zelfs in de landen met de hoogste EV-rangorde de infrastructuur verre van voldoende is. “Het vormt nog altijd het grote obstakel voor de verdere groei van elektrisch rijden. Het tempo van de verbetering is gewoon niet snel genoeg. Europa slaagt er maar niet in om een laadinfrastructuur op te zetten nodig voor het halen van de klimaatdoelstellingen.”

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: LeasePlan, LeasePlan EV Readiness Index