Staatssecretaris opent ‘Laadplein to Grid’

maandag 8 maart, 2021

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft in het kader van de Proeftuin Slimme Laadpleinen twee nieuwe locaties geopend in Haarlemmermeer en Zeist, waaronder een ‘Laadplein to Grid’.

Met een symbolische digitale druk op de knop opent Stientje van Veldhoven de twee nieuwe laadpleinen in Haarlemmermeer en Zeist

Met de Proeftuin Slimme Laadpleinen worden 46 laadpleinen in 19 gemeenten gerealiseerd. Het ministerie wil met het subsidiëren van deze proeftuin bereiken dat de techniek steeds verder wordt ontwikkeld en aantrekkelijk wordt gemaakt voor gebruikers en marktpartijen.

De gemene deler tussen de laadpleinen in Haarlemmermeer en Zeist is dat de laadplekken niet exclusief worden gereserveerd voor EV-rijders. Het zogenoemde combinatie parkeren wordt goed gemonitord. In Haarlemmermeer wordt ingezet op een dynamisch parkeersysteem waar met blauwe of groene lampen duidelijk wordt gemaakt of de plek beschikbaar is om te laden of alleen te parkeren. In Zeist wordt het aan de parkeerder zelf over gelaten om op het juiste moment op de juiste plek te gaan staan.

Op beide pleinen wordt ook de samenhang tussen de laadbehoefte van elektrische rijders en de piekbelasting van het elektriciteitsnet nader onderzocht. In Haarlemmermeer is bovendien een batterij aangebracht die groene stroom opslaat en deze waar mogelijk teruglevert aan het net; Laadplein to Grid in plaats van Vehicle to Grid. Deze batterij is bovendien fraai geïntegreerd in het straatmeubilair.

“De kennis die we in de proeftuin opdoen willen we delen met de rest van Nederland”, aldus Roland Ferwerda, directeur van NKL. “We willen gemeenten helpen die worstelen met het transitievraagstuk naar elektrisch vervoer. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om juridische, organisatorische en financiële elementen. We hebben nog veel te leren en proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen. We leveren nu slimme laadpleinen op, maar daarna begint eigenlijk pas het echte werk: aan de hand van data gaan we leren welk laadplein het beste past in een specifieke situatie. De belofte is om die kennis en inzichten te ontsluiten naar iedereen die bezig is met de ontwikkeling van laadpleinen.”

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NKL