Prijs/actieradius-verhouding EV nu onder de 100 euro

maandag 8 maart, 2021

Dagelijksauto.nl onderzocht de prijs/actieradius-verhouding van alle in Nederland verkrijgbare elektrische auto’s. De Kia e-Soul verdringt de Hyundai Kona van de eerste plek. Voor de e-Soul betaal je 96,14 euro per kilometer range.

De e-Soul is nu de eerste EV waar je minder dan 100 euro betaalt per kilometer range, aldus het onderzoek dat eind 2019 voor het eerst werd gedaan. Op plek twee dus de Kona en op drie de Kia e-Niro. Nissan en Tesla zijn uit de top tien gevallen, nieuwkomers zijn Volkswagen, Seat en Skoda.

Volgens Dagelijksauto.nl begint het keuzeproces voor de aanschaf van een elektrische auto bijna altijd bij de combinatie van prijs en actieradius. Vandaar het onderzoek. Elektrische auto’s zijn duurder dan hun verwanten die op fossiele brandstoffen rijden. Daarnaast is de actieradius een belangrijke factor, omdat range anxiety een grote rol speelt bij de overstap naar elektrisch rijden.

Ten opzichte van de in 2019 beschikbare EV’s is de gemiddelde aanschafprijs met iets minder dan 7.000,- euro gestegen. De gemiddelde praktijkrange is een stuk verbeterd. Dat is nu 317 kilometer, ten opzichte van 284 kilometer in 2019.  Tot slot is de gemiddelde prijs per kilometer range gestegen met € 3,- voornamelijk omdat er vooral dure EV-modellen zijn bijgekomen.

 

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Dagelijksauto.nl