Independer: minder auto-inbraken tijdens lockdown

dinsdag 23 maart, 2021

De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben op het aantal auto-inbraken, blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari 2020 het aantal incidenten juist fors steeg.

Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken ook weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019. Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Over het hele jaar 2020 gezien, is het aantal auto-inbraken met 6,7 procent gedaald. Deze daling was het sterkst in de provincie Limburg, waar zelfs 22,3 procent minder auto-inbraken werden geregistreerd. Na Limburg waren er ook flinke dalingen te zien in Groningen (-21,6 procent), Flevoland (-19,5 procent) en Friesland (-19,0 procent) ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal auto inbraken steeg juist het hardst in Zeeland, namelijk met 54,7 procent. Ook in Drenthe was een grote toename te zien (30,5 procent).

kijk hier voor de auto-inbraakmonitor van Independer met data en kaarten

Categorie: Juridisch
Labels: Independer