Navigatie(apps) gaan waarschuwen voor ‘coronadrukte’

vrijdag 26 maart, 2021

Het mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL werkt samen met de navigatieapps Flitsmeister en Waze aan een proef ‘Slim Sturen naar populaire locaties’. Dit om topdruktes op populaire plekken te voorkomen als Nederland langzaamaan uit de lockdown komt.

Voor deze proef wordt de drukte op geselecteerde locaties (bv natuurgebieden, stadscentra en stranden) 7 dagen per week gemonitord. Een overzichtskaart toont vervolgens de drukte in 3 kleuren: van groen (rustig) tot oranje (drukte verwacht) en rood (parkeerplaatsen vol). Deze informatie wordt uitgewisseld met de bedrijven achter de navigatieapps. Zodra het te druk wordt, krijgen gebruikers van Flitsmeister, en vanaf begin april ook die van Waze daarvan een melding in de app of navigatiesysteem. De melding verschijnt zowel bij het invoeren als bij het naderen van de bestemming.

De proef is al opgestart voor tien natuurgebieden in Brabant, Limburg volgt voor de binnenstad van Maastricht. Andere regio’s kunnen ook van de oplossing gebruik gaan maken en er kan ook andere informatie worden gedeeld, meldt SmartwayZ.NL. Zo loopt er ook een proef Slim Sturen met de gemeenten Breda en Roermond, waar wegbeheerders hun verkeersdata delen met navigatieapps, om ongewenste of onveilige routes te voorkomen.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: SmartwayZ.nl