Topsector Logistiek komt met e-bestelwagenwijzer

dinsdag 30 maart, 2021

Half maart ging de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) van start, de eerste week kwam er al 270 aanvragen binnen goed voor 361 elektrische bestelauto’s. Topsector Logistiek en onderzoeksbureau Panteia hebben nu de vergelijkingstool welkeEbestelbus.nl online staan

Bij veel ondernemers valt de subsidieregeling voor de aanschaf van een nieuwe elektrische bestel auto dus in goede aarde. Volgens Topsector Logistiek hakken veel ondernemers nu de knoop door om hun wagenpark gereed te maken voor de toekomst.

Samen met partijen uit de automobielsector ontwikkelden de Topsector Logistiek en Panteia nu de (merk)onafhankelijke vergelijkingstool welkeEbestelbus.nl. Hier kunnen ondernemers een overzicht vinden van het huidige aanbod aan beschikbare elektrische bestelauto’s. Daarnaast biedt de tool een handreiking aan ondernemers om inzicht te krijgen in de maandlasten van een elektrisch alternatief. Het moet de ondernemers ook inzicht geven of de overstap van diesel naar elektrisch haalbaar is.

Laad- en tankkosten

De tool vraagt het kenteken van de huidige bestelbus, een jaarkilometrage en het aantal kilometers per dag. Van de gekozen alternatieven worden de kosten getoond. De vergelijkingstool vergelijkt niet alleen de aanschafprijzen met elkaar, maar berekent dus ook de maandlasten op basis van de totale levensduurkosten (TCO). “Juist door ook de afschrijving, laad- en tankkosten én het onderhoud in de vergelijking mee te nemen, wordt duidelijk dat een elektrische bestelbus toegankelijker is dan ooit”, aldus Panteia.

Ook laat de vergelijker zien welke subsidiemogelijkheden er zijn en hoe deze uitpakken voor verschillende soorten ondernemingen, zoals de eenmanszaak, de BV en non-profit organisaties. De website blijft in ieder geval beschikbaar tot en met 2024. Het beschikbare aanbod van elektrische alternatieven wordt gedurende deze periode steeds geactualiseerd. Het budget van de SEBA voor 2021 is € 22 miljoen.

Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Labels: Panteia, Topsector Logistiek