37 werkgevers versneld over op fossielvrij wagenpark

dinsdag 6 april, 2021

Van de 70 bedrijven verenigd in de Coalitie Anders Reizen gaan er 37 versneld (in 2025) een volledig fossielvrij wagenpark invoeren. Dat hebben de CEO’s met een ondertekende verklaring vorige week beloofd. In totaal gaat het om 23.000 personenauto’s.

Deelnemende organisaties ‘fossielvrij personenwagenpark in 2025’: ABN AMRO, Accenture, Aegon, ANWB, Arcadis, Asito, a.s.r., Athora, CGI, de Volksbank, Deloitte, Eneco, Havenbedrijf Rotterdam, KPMG, LeasePlan, Nationale Nederlanden, NS, Philips, PGB Pensioendiensten, PGGM, Pon, ProRail, PwC, Rabobank, Royal HaskoningDHV, Royal Schiphol Group, Shell, Signify, Stedin, ’s-Heeren Loo, Sweco, TAUW, TenneT, Thales, Vattenfall, Vebego en Vodafone-Ziggo.

Het initiatief draagt bij aan de doelstelling van de Coalitie om in 2030 de helft van de zakelijke CO2 uitstoot te halveren ten opzichte van 2016. Maar het liefst ziet de directeur van de coalitie Anders Reizen, Hugo Houppermans, nog meer werkgevers versneld aanhaken bij de ambitie van de nu 37 bedrijven. Want de huidige, nieuwe realiteit is een uitgelezen kans om het mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen. “Een nieuw evenwicht tussen thuiswerken en kantoorwerken levert nieuwe dilemma’s op voor werkgevers. Nieuwe manieren van samenwerken vraagt om een herdefinitie van de manier van werken en van reizen. Het moment om vervolgstappen te zetten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid is aangebroken.”

Volgens Houppermans wordt wereldwijd met nieuwe ogen gekeken naar het mobiliteitsbeleid. COVID zorgt voor een versnelling van een trend die al langer is ingezet: schoner, minder en flexibeler reizen door werknemers.

Kortere leasecontracten

De directeur ziet ook steeds minder drempels voor werkgevers om versneld het wagenpark te elektrificeren. In de coalitie ziet hij bedrijven die nu bijvoorbeeld zonder meerkosten kortere leasecontracten aangaan voor fossiele auto’s. Op die manier kan sneller worden overgestapt. Houppermans: “Daarbij wordt de actieradius van een EV steeds beter en het aanbod een stuk groter. Bovendien wordt de businesscase interessanter. De operationele kosten van elektrische auto’s kunnen al lager zijn dan de fossiele auto. Mijn advies is om dit snel voor je organisatie in kaart te brengen.”

Bij de ondertekenaars van de verklaring ‘fossielvrij wagenpark in 2025’ behoren bedrijven die nu versneld instappen en bedrijven die er al bijna zijn, zoals Royal HaskoningDHV, Eneco, Leaseplan en de Volksbank. Overigens worden de belangrijkste inzichten van de transitie naar een fossielvrij wagenpark, het flexibiliseren en afbouwen van het wagenpark, binnenkort gebundeld in een kenniswijzer. Deze kenniswijzer wordt samen met Stichting Natuur & Milieu gepubliceerd.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: Coalitie Anders Reizen