Het blijft kwakkelen met de verkoop- en leaseregistraties

donderdag 8 april, 2021

Zowel het aantal geregistreerde nieuwe personenauto’s is in maart 2021 met 17,7 procent gedaald ten opzichte van maart 2020, meldt RAI Vereniging. Ook de leaseregistraties blijven kwakkelen, meldt Aumacon. Alleen occasions gaan als warme broodjes…

Wat de leaseregistraties betreft, die bleven in maart 21,4% onder het niveau van dezelfde maand van vorig jaar. Na 3 maanden bedraagt de achterstand nu 22,3%. Ondanks zwaar volumeverlies (-41,2%) voert Volkswagen dit jaar wederom het leaseklassement aan, gevolgd door BMW (-5,4%) en Skoda (+10,4%). Aldus de Aumacon-cijfers.

Volgens BOVAG en RAI Vereniging blijft de coronacrisis de verkoop van nieuwe auto’s in Nederland vooralsnog parten spelen. Afgelopen maand werden 24.186 nieuwe auto’s geregistreerd. In maart 2020 lag dit aantal op 29.372. Dat was de eerste maand dat de coronacrisis de autobranche raakte en ook toen vertoonden de registraties rode cijfers ten opzichte van het jaar daarvoor.

Over het eerste kwartaal 2021 is de teruggang in verkopen nu 21,5 procent ten opzichte van Q1 2020. Volkswagen voert ook in de RAI-cijfers de Q1-ranglijst aan met 9,3 procent marktaandeel. Gevolgd door Kia, BMW, Peugeot en Toyota.

Inhaalvraag naar occasions

De gedeeltelijke heropening van de showrooms mag dan geen positief effect hebben voor de nieuwverkoop, occasions gaan echter sinds maart weer als warme broodjes. Afgelopen maand werden liefst 122.718 gebruikte auto’s door autobedrijven aan eindgebruikers afgeleverd; na juni 2020 is maart 2021 de drukste maand ooit voor de professionele autobedrijven (bron: VWE). Ook AutoScout meldt vandaag records. Opvallend noemen zij dat tegelijkertijd de gemiddelde prijs van tweedehandsauto’s is gedaald.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Aumacon, RAI Vereniging