Athlon: 30 procent minder auto-inbraken door corona

dinsdag 20 april, 2021

De coronamaatregelen hebben een positief effect als het gaat om criminaliteit rondom leaseauto’s, blijkt uit eigen data-analyse van Athlon Nederland over de jaren 2019–2021. Het aantal diefstallen en inbraken is met zo’n 30 procent aanzienlijk gedaald. Het gemiddelde schadebedrag is wel fors gestegen.

Leaseauto’s blijven sinds de avondklok nog meer gespaard. Vanaf de invoering op 23 januari dit jaar is het percentage diefstallen en inbraken binnen het wagenpark van Athlon nóg verder gedaald. De inbraken zijn sinds die tijd bijna gehalveerd en de diefstallen zijn met 91% afgenomen. Dat had voor de leaserijders een positief effect op de verzekeringspremie, deze is vanwege de dalende cijfers in 2020 niet verhoogd.

Dat positieve effect geldt niet voor het gemiddelde schadebedrag. Er wordt dan wel minder ingebroken, maar de schadebedragen zijn hoger dan ooit. De afgelopen drie jaar is er een stijging van 84% zichtbaar, waarbij het gemiddelde schadebedrag is gestegen van zo’n € 1.083 naar bijna € 2.000 per geval. Dit is vooral te wijten aan de toegenomen hoeveelheid elektronica in auto’s, die in productie en reparatie duurder zijn.

Actieve opsporing

Niels van den Hoogen, commercieel directeur Athlon Nederland, vraagt zich wel af wat de cijfers gaan doen als het land weer van het slot afgaat. “Helaas hebben voorzorgsmaatregelen zoals een alarm of verlichte oprit weinig effect. Je hebt er als eigenaar geen grip op. Het voordeel van een leasecontract bij inbraakschade of diefstal is wél dat er direct vervangend vervoer beschikbaar is en je geholpen wordt bij de afhandeling. We voeren ook preventief en reactief beveiligingsbeleid én in geval van diefstal doen we ook aan actieve opsporing. Hierdoor worden na diefstal veel voertuigen alsnog teruggevonden. Dat verklaart mogelijk het verschil tussen onze (lease)cijfers en landelijke gemiddelden.”

Voor de start van de coronacrisis werd er gemiddeld 4,4 keer per dag in een (zakelijke of private) leaseauto ingebroken. Dit aantal is sinds de start van de coronacrisis in maart 2020 gedaald naar 3,1 inbraken. Sinds die tijd is Volkswagen met 22% van het totaal aantal inbraken het populairste merk onder inbrekers. Op de tweede plaats volgt Mercedes-Benz met 14%. Inbrekers azen vooral op de Volkswagen Golf Hatchback en de Audi A3 Sport Hatchback. Vóór de coronapandemie hadden zij het vooral gemunt op leaseauto’s van het merk Renault.

Peugeot 5008 het vaakst buitgemaakt

Dat laatste merk is wel populair bij het dievengilde. Het voert de ranglijst aan met 19%, gevolgd door Peugeot (14%). Het vaakst gestolen model is de Peugeot 5008. Leaseauto’s van Mercedes-Benz en Audi werden voor de uitbraak van het coronavirus het meest buitgemaakt.

Categorie: Schadeherstel / ROB
Labels: Athlon