JATO: EV zorgt voor daling CO2-uitstoot

vrijdag 23 april, 2021

Vorig jaar daalde de CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s met 12 procent, meldt dataleverancier JATO Dynamics. Dat komt voornamelijk door de stijging van (plug-in) elektrische auto’s, aangezwengeld door de coronacrisis.

Die gemiddelde uitstoot ligt in de 21 door JATO onderzochte Europese landen nu op 106.7 g/km. Daaronder zes landen die nu minder dan 100g/km scoren, waaronder Nederland. Ook Denemarken, Portugal, Zweden, Frankrijk en Finland zitten met gemiddelde onder de 100 gram. Allemaal landen waar elektrische rijden wordt omarmt.

Volgens JATO-analist Felipe Munoz zorgen ook de strengere Europese wetgeving en de nieuwe WLTP regels voor de daling van de uitstoot. “Hoewel de industrie nog meer moet doen om de CO2-doelstellingen van de Europese Commissie te halen, hebben fabrikanten aanzienlijke vooruitgang geboekt met hun nieuwe auto’s die vorig jaar werden verkocht.”

In 2020 steeg het aantal Europese registraties van elektrische auto’s en plug-in hybrides met 7,5 procent naar 1,2 miljoen auto’s, 10,6% van de totale markt. De Covid-19-pandemie heeft de groei van elektrische auto’s in heel Europa ondersteund, zegt Munoz. “In een jaar waarin miljoenen potentiële kopers hun huis niet uit mochten, valt het extra op dat de totale gemiddelde uitstoot met 15 g/km afnam. Het betekent een fundamentele verandering in ons idee van mobiliteit en een grotere behoefte aan duurzame opties.”

Overigens daalde de gemiddelde uitstoot van SUV van alle autocategorieën het hardst. Doorgaans is de SUV de grote boosdoener wat betreft CO2-uitstoot – en nog altijd stoot hij gemiddeld meer uit dan ‘gewone’ auto’s. Maar vorig jaar daalde die uitstoot met 16,2 g/km. Volgens JATO is ook dat vooral te danken aan de elektrificatie: er zijn in die categorie vooral veel PHEV en BEV-uitvoeringen.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: JATO