Aandeel PHEV stijgt naar 34 procent

dinsdag 8 juni, 2021

De verkoop van elektrisch aangedreven auto’s (volledig elektrisch, hybride en plug-in hybrids) is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 69,8 procent gestegen tot 53.991 voertuigen, meldt RAI Vereniging. De PHEV scoort daarin goed, zorgen zijn er over de volledig elektrische auto.

De vraag naar deze full EV’s liet weliswaar afgelopen maand een verdubbeling zien (3.360 tegenover 1.401 in mei 2020), over de eerste 5 maanden van dit jaar kwam het uit op 10.277 stuks, een fractie minder dan vorig jaar. Bovendien werden er over de eerste maanden vooral veel EV’s verkocht die nog in 2020 waren geregistreerd en die daardoor nog konden profiteren van de lagere bijtelling van 8 procent. Nu de bijtelling is verhoogd naar 12 procent en volgend jaar, bij ongewijzigd beleid, naar 16 procent, verwacht RAI dat veel zakelijke rijders niet langer zullen kiezen voor een EV, maar overstappen op een benzine- of dieselvariant. Iets waar de VNA zich ook al eerder zorgen over maakte. In het onlangs gepresenteerde alternatieve autobelastingplan wordt dan ook gepleit om de huidige 12 procent in 2022 te handhaven.

Tegelijkertijd zegt RAI blij te zijn met de verdere opmars van de hybrides en plug-in hybrids. Dat aandeel in de nieuwverkopen bedraagt op dit moment zo’n 34 procent, vergeleken met ruim 15 procent in de eerste vijf maanden van 2020. Huub Dubbelman, voorzitter sectie Personenauto’s en Lichte Bedrijfswagens is blij dat, naast de populariteit van EV’s, ook de belangstelling voor hybride en plug-in hybride aandrijfsystemen blijft toenemen. “Volledig elektrische auto’s zijn door hun hogere aanschafprijs immers lang niet voor iedereen bereikbaar. Juist door eveneens in te zetten op deze categorie wordt het voor een bredere groep mensen aantrekkelijk en mogelijk om CO2 te besparen en komt het behalen van de klimaatdoelen sneller dichterbij.”

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: RAI Vereniging