‘Wel of geen mobiliteitsbudget’ verdeelt VZR-leden

dinsdag 8 juni, 2021

Meer thuiswerken dus een mobiliteitsbudget! Hoe kijk jij daarnaar? Dat was de vraag die Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) stuurde naar haar leden. Meer dan 1.029 van hen gaf antwoord maar niet eerder waren de resultaten van een VZR online onderzoek zo verdeeld.

55 procent van de geënquêteerden geeft aan de leaseauto, al dan niet arbeidsvoorwaardelijk, niet in te leveren voor een mobiliteitsbudget. Een leaseauto is een secundaire arbeidsvoorwaarde en kan ook niet zomaar en eenzijdig door een werkgever worden omgezet in een mobiliteitsbudget. 20 procent van deze groep is alleen geïnteresseerd in een mobiliteitsbudget als het financieel voordeliger is dan de huidige leaseauto.

21 procent van de ondervraagden ziet het mobiliteitsbudget als een interessante optie, ze kunnen dan immers zelf het vervoer bepalen. Bij mooi weer op de fiets, met de trein naar het centrum of met de andere auto in het gezin naar een externe afspraak. Al het budget dat niet gebruikt wordt is dan extra inkomsten. Tegelijkertijd geeft 20 procent eerlijk aan dat ze onvoldoende weten wat een mobiliteitsbudget inhoudt. Slechts 4% van de respondenten maakt al gebruik van een mobiliteitsbudget.

Afnemen van leaseauto’s

VZR ziet dat het mobiliteitsbudget wel aan populariteit wint. In coronatijd hebben werknemers hun leaseauto voor de deur zien staan terwijl ze ook weten dat de kosten gewoon doorliepen. Maar een budget is niet altijd voor iedereen de beste oplossing. Vorige maand zag VZR al dat bedrijven massaal aan het sleutelen waren aan de autoregeling. Voorzitter Jan van Delft verbaasde zich zelfs over de snelle actie van werkgevers en het afnemen van leaseauto’s.

Van Delft benadrukt dat een leaseauto qua kosten niet één-op-één te vergelijken is met een mobiliteitsbudget. “We vinden het dan ook zeer belangrijk dat werknemers goed geïnformeerd worden wanneer hen een mobiliteitsbudget wordt aangeboden. De ervaring leert echter dat een leaseauto in de meeste gevallen de voordeligste oplossing voor de mobiliteit van de zakelijke rijder is.”

Categorie: Mobiliteitsbudget
Labels: VZR