‘Banden: het grootste en smerigste geheim van de auto-industrie’

woensdag 23 juni, 2021

Elektrische auto’s hebben de toekomst, maar het zal van kwaad tot erger gaan als we het probleem van bandenvervuiling niet nu oplossen. Aldus de Britse EV-bandenproducent ENSO, geselecteerd voor de 2021-editie van Mobility Lab dat startups ondersteunt om mobiliteitsoplossingen op de markt te brengen.

Banden zijn het grootste en smerigste geheim van de auto-industrie, zegt Gunnlaugur Erlendsson, oprichter en CEO van ENSO. “Ze zijn grotendeels gemaakt van fossiele brandstoffen en naarmate ze slijten, stoten ze meer PM2,5- en PM10-luchtvervuiling uit dan alle uitlaatpijpen bij elkaar. Waarbij bandenvervuiling ook 28% uitmaakt van alle primaire microplastics in onze oceanen. Wat nog verrassender is, is dat bandenvervuiling een nog groter probleem kan zijn voor EV’s, omdat door hun toegenomen gewicht de banden vaak sneller verslijten, waardoor nog meer bandenvervuiling wordt uitgestoten.”

Grote woorden dus van deze Britse startup die zich volledig toelegt op het ontwikkelen van betere banden voor EV’s. Met de deelname aan Mobility Lab wil ENSO later dit jaar in Nederland een proef met banden uitvoeren met een grote Nederlandse EV-vloot; parallel aan geplande EV-vloot tests in samenwerking met London FreightLab en Transport for London.

Pay-per-Mile

ENSO zegt al samen te werken met EV-autofabrikanten en EV-fleets om zijn banden te ontwikkelen, gericht op het vergroten van actieradius terwijl de ‘bandenvervuiling’ wordt verminderd. ENSO hanteert bovendien een ‘Pay-per-Mile’ model. Dat moet financiële prikkels geven voor betaalbare, duurzame en emissiearme banden in plaats van sterk vervuilende banden met een kortere levensduur.

Overigens zegt ENSO begin deze maand het World Hypermiling Record verbroken te hebben. Daarbij reed een standaard elektrische Renault ZOE de langste afstand die ooit is afgelegd op een enkele lading: 765 kilometer. Deze Renault ZOE, uiteraard uitgerust met ENSO’s EV-banden, brak het vorige, Franse record van 565 kilometer uit 2018.

Categorie: Schadeherstel / ROB
Labels: ENSO, Mobility Lab