Nieuw onderzoek: thuiswerken en verduurzaming echt een blijvertje

woensdag 14 juli, 2021

Nederlandse bedrijven willen ook na de coronacrisis fors inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaraan ruim 1.100 bedrijven met meer dan 100 medewerkers mee hebben gedaan.

Ook blijkt dat bedrijven de reizen die hun werknemers blijven maken, willen verduurzamen.

Door corona hebben veel bedrijven in sneltreinvaart werk gemaakt van thuiswerken, blijkt ook uit het onderzoek. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld (van 52% naar 94%) en bieden bijna alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan (stijging van 85% naar 96%). Ook het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is licht gestegen (van 83% naar 86%).

Veel van deze maatregelen zijn geboren uit noodzaak, maar ook na corona zetten bedrijven verder in op thuiswerken, blijkt dus nu. Minister Van Nieuwenhuizen noemt dit goed nieuws. “5% minder verkeer in de spits scheelt al veel files. Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.”

Investeren in laadpalen

Staatssecretaris Van Veldhoven benadrukt dat werkgevers volop aan de slag zijn met schoner woon-werkverkeer. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de werkgevers komend jaar wil investeren in laadpalen op het werk en elektrische auto’s. Ruim een kwart wil komend jaar de leasefietsregeling benutten om fietsen naar het werk voor medewerkers aantrekkelijk te maken. “Fietsen, elektrische auto’s en laadpalen. Een voorbeeld dat hopelijk doet volgen. Want we willen allemaal graag schone lucht inademen”, aldus de staatssecretaris.

Ondanks het versoepelde thuiswerkadvies blijken veel werkgevers het komend jaar thuiswerken nog beter te willen faciliteren.  Enkele bevindingen van de onderzoekers:

  • 45% van de tien werkgevers wil komend jaar met voorrang investeren in online vergaderen.
  • 41% wil dat voor thuiswerken.
  • 40% wil medewerkers betere arbovoorzieningen thuis bieden, zoals een goede stoel.
  • 32% geeft aan meer werk te willen maken van thuiswerkvergoedingen.
  • 26% zet nadrukkelijk in op het invoeren van flexibele werktijden.

Medewerkerstevredenheid

Een voorbeeld van een bedrijf dat, ook na corona, verder inzet op thuiswerken is het Brabantse McCoy. Een ICT-dienstverlener met 170 medewerkers. Directeur Frank van Dooremolen: “Onze medewerkers hebben veel afspraken bij klanten waarvan er een aantal zeker online kunnen. Enkele dagen in de week thuiswerken scheelt hen veel reistijd. Dat scheelt niet alleen tijd en geld voor de klant, maar levert de medewerker ook meer vrijheid en grip op de werk-privé balans op. We hebben nog nooit zulke hoge cijfers gehaald als tijdens het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek, dus we gaan hier zeker mee door”.

Overigens stimuleert het ministerie zelf thuiswerken en fietsen naar het werk. Vanaf 1 september ook met de leasefietsregeling. Ook is er, nu weer meer medewerkers naar kantoor kunnen, afgesproken dat er voor 10 en na 15 uur geen overleggen zijn waarvoor aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is. Dat scheelt reizen in de spits, aldus het ministerie.

Categorie: Thuiswerken
Labels: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat