EU: alle personenauto’s en bestelwagens in 2035 uitstootvrij

woensdag 14 juli, 2021

De Europese Commissie heeft een nieuwe reeks klimaatwetten gepresenteerd die moeten zorgen dat de EU in 2030 55 procent minder CO2 uitstoot en 40 procent van zijn energie duurzaam opwekt. In 2035 moeten bovendien alle nieuwe personenauto’s en bestelwagens uitstootvrij zijn en mogen deze dus geen benzine- of dieselmotor meer bevatten.

De maatregelen, het zogenaamde ‘Fit for 55’, is onderdeel van de Europese Green Deal. Volgens Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, zijn de komende tien jaar allesbepalend in de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrises. “De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen vastgesteld en we presenteren nu hoe we deze doelstellingen kunnen verwezenlijken.”

De gekozen beleidsmix is volgens Eurocommissaris Timmermans een zorgvuldige balans tussen beprijzen, doelen, regels en ondersteunende maatregelen. De implementatie van de verschillende plannen zal nog enkele jaren op zich laten wachten. De eerste horde voor Timmermans en zijn Green Deal zijn de onderhandelingen met het Europees Parlement en de Europese Raad die na de zomer van start gaan.

Onderstaande tabel bevat de belangrijkste doelen voor mobiliteit en transport.

Uit Nederland Elektrisch

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: Europese Unie