Zakelijke autoleasemarkt laat weer groei zien

vrijdag 16 juli, 2021

Sinds vorig jaar volgde de markt voor zakelijke leaseauto’s een dalende lijn. Die trend werd in het tweede kwartaal van dit jaar een halt toegeroepen, meldt VNA. Een groei in het park van 0,9% ten opzichte van het vorige kwartaal zorgt ervoor dat de daling in het eerste kwartaal (-0,9%) is goedgemaakt.

Renate Hemerik, voorzitter van VNA

De autoleasebranche kende dus een positief tweede kwartaal van 2021, aldus de VNA. Het totale leasepark nam met 1,3% toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Tegelijkertijd zet de toename in zowel bestelwagens als private leaseauto’s door. Daarnaast ontpopt zich een nieuwe groeimarkt: leasefietsen. Leden van de VNA zagen hun park van elektrische (lease)fietsen vorig jaar flink toenemen. Die trend zet door in 2021. Met een groei van 50% in de eerste helft van het jaar telt het park nu ruim 19.000 elektrische fietsen (e-bikes en speed-pedelecs). Ruim 80% daarvan wordt zakelijk geleast en 20% particulier. Aldus de cijfers van VNA.

Stekkerauto’s

Wat betreft die andere groeimarkt, private lease, dat groeide in het tweede kwartaal met 2,3%. Over de gehele eerste helft van 2021 is het park nu met 4,2% toegenomen ten opzichte van eind 2020. Ook de lease bestelwagen blijft een groeisegment. Dit park groeide in het tweede kwartaal met 1,7% ten opzichte van het eerste kwartaal. Gedurende de eerste helft van 2021 is het park nu 4,3% groter dan aan het eind van 2020.

En groeier binnen het leaseautopark is de auto met stekker. In het tweede kwartaal was naar schatting bijna een kwart (23,1%) van alle nieuw geregistreerde lease personenauto’s voorzien van een stekker. Vorig jaar lag het percentage stekkerauto’s in het tweede kwartaal op een kleine 16%.

Volgens VNA-voorzitter Renate Hemerik groeit de leasebranche goed mee met de behoefte van de klant. “De branche faciliteert bedrijven en particulieren graag met duurzame oplossingen. Dat zijn steeds vaker elektrische auto’s. Daarnaast zien we een toenemende populariteit van leasefietsen. Het is goed dat thuiswerken tijdens de crisis een vlucht heeft genomen. Tegelijkertijd blijft er een duidelijke behoefte om elkaar zakelijk ook fysiek te kunnen ontmoeten. Dat zien we terug in een toename van het verkeer op de weg en een blijvende behoefte aan zakelijke leaseauto’s.”

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: VNA