3 op 4 Belgische bedrijven stimuleren duurzame mobiliteit

dinsdag 7 september, 2021

Drie op de vier Belgische bedrijven maken van duurzame mobiliteit een prioriteit in hun bedrijfsvoering tegen 2023, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Acerta bij meer dan 500 Belgische werkgevers. Het thema heeft zelfs prioriteit.

Klik om te vergroten

De mobiliteitsexperts van Acerta zien 2 belangrijke trends voor de komende jaren: de aangepaste fiscaliteit rond de auto van de zaak en het thuiswerken. In Belgie zijn straks in 2026 alleen nog emissievrije voertuigen fiscaal aftrekbaar. Een regel die zijn uitwerking niet mist. Waar duurzame mobiliteit enkele jaren geleden nauwelijks een plaats had in de bedrijfsvoering van de Belgische ondernemingen, wordt het nu een prioriteit. 47 procent stimuleert zijn medewerkers vandaag al richting duurzame mobiliteit door via het salaris groene vervoersopties aan te bieden. Nog eens 28 procent voorziet dat binnen de twee jaar te doen.

Ook zegt 43 procent van de bevraagde bedrijven  bezig te zijn met de vergroening van het wagenpark via elektrische (bestel)auto’s. Dat heeft onderzoekster en mobiliteitsexpert Charlotte Thijs toch enigszins verrast. “Tegelijk is het ook niet verwonderlijk. De regel dat tegen 2026 alleen nog zakelijke voertuigen die geen broeikasgassen uitstoten 100 procent fiscaal aftrekbaar zullen zijn, heeft duidelijk al zijn effect. Ook de ban op diesel- en benzinewagens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 2035 speelt mee. Bedrijven zijn aan het rekenen gegaan: wat zal het hen en hun medewerkers met een bedrijfswagen kosten als ze niet aan de broeikasgasrestricties zouden voldoen? Daarmee is de elektrische bedrijfswagen ineens een veel aantrekkelijkere optie geworden.”

Gisteren werd bekend dat Deloitte in Belgie de grootste order ooit heeft geplaatst voor 140 elektrische Mini’s. In totaal rijden er bij Deloitte in Belgie nu 240 Mini’s Electric rond

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Acerta