ANWB start proef met mobility as a service

donderdag 9 september, 2021

Vanaf deze maand test de ANWB haar mobility as a service (MaaS)-app uit voor leden die van en naar Den Haag reizen. Met de app kan de reis worden gepland, diverse vervoersmiddelen worden gebruikt en achteraf worden betaald.

De proef, ‘Slim naar Den Haag’, duurt een half jaar. De ANWB zegt dat reizen met meerdere vervoermiddelen de toekomst heeft. Het biedt de reiziger niet alleen meer flexibiliteit en gemak, maar draagt ook belangrijk bij aan bereikbaarheid en leefbaarheid.

Toch is lang niet iedereen bekend met de mogelijkheden van MaaS, weet ook de ANWB uit eigen onderzoek onder haar leden. Deelmobiliteit, zoals deelfietsen of -scooters is maar weinig geliefd. Reizigers blijven zelfs bij voorkeur hun eigen auto pakken, zelfs als zij hiermee in de file komen te staan.

Maar de grotere Nederlandse steden blijven groeien de komende jaren en daarmee neemt de doorstroming en bewegingsvrijheid in deze steden af. Ook al staat thuiswerken in de belangstelling, volgens de ANWB is dat alleen niet genoeg om te zorgen dat de wegen niet dichtslibben. “Flexibel werken wordt in de nabije toekomst de norm en daardoor zijn mensen ook bereid flexibeler te gaan reizen. Zeker wanneer dit de reis sneller en makkelijker maakt.”

Met de proef wil de ANWB haar leden meer reisgemak bieden en leren van hun ervaringen. Leden van de ANWB die de komende maanden van en naar Den Haag reizen, kunnen met deze alles-in-één-app de verschillende mogelijkheden snel overzien, hun reis plannen, vervoermiddelen gebruiken en achteraf betalen.  Er worden nog deelnemers gezocht!

Categorie: Mobility as a Service (MaaS)
Labels: ANWB