Prinsjesdag: wat staat de autobelastingen te wachten?

donderdag 9 september, 2021

Auto & Fiscus van Elbert fiscaal waagt zich aan een voorspelling voor het autobelastingnieuws dat de regering op de derde dinsdag van september bekend zal gaan maken, schrijven ze op hun website. Zo zal de bijtelling op elektrische auto’s niet worden verhoogd per 1 januari 2022!

Maar eerst de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. Die regelt dat werkgevers met 100 werknemers (fte) of meer de CO2-uitstoot van het wagenpark beneden een bepaalde grens moet brengen. Deze grens is voorlopig vastgesteld op een gemiddelde CO2-uitstoot van 96 gram/km. Werkgevers hebben hier vier jaar de tijd voor, tot 1 januari 2026. Tussentijds moeten zen wel jaarlijks een rapportage inleveren en loopt men het risico op een boete wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan.

Wat betreft de subsidie voor de aankoop (of lease) van elektrische auto’s, die zal hoogstwaarschijnlijk worden uitgebreid aangezien de subsidiepot 2021 al leeg is. Of er een uitbreiding komt van deze huidige Subsidieregeling Elektrische Personenauto Particulieren (SEPP) of dat er heel iets anders komt, is nog niet bekend. De automotive fiscalisten van Elbert fiscaal verwachten dat het budget voor de huidige SEPP wordt uitgebreid.

Wat betreft de bijtelling op elektrische auto’s, die zou per 2022 omhoog gaan. Maar Elbert fiscaal verwacht dat dit niet gaat gebeuren en dat de bijtelling net zo laag zal blijven als in 2021. De huidige bijtelling voor elektrische auto’s is 12% (10% korting) over de eerste € 40.000, daarboven is het 22%. Bij elektrische auto’s op zonne-energie of waterstof geldt dit lage tarief zelfs over de hele cataloguswaarde.

Categorie: Fiscaal
Labels: AMD Automotive fiscalisten, Elbert fiscaal