Coalitie Anders Reizen komt met ‘Autowijzer’

maandag 4 oktober, 2021

De Coalitie Anders Reizen publiceert vandaag samen met Natuur & Milieu en kenniscentrum 3pm de zogenaamde ‘Autowijzer’. Geen overzicht van auto’s maar voorbeelden van bedrijven die grote stappen hebben gezet op het gebied van duurzaamheid.

Klik op de afbeelding om de Autowijzer te downloaden

Want het moment voor bedrijven om over te stappen op een duurzaam wagenpark is aangebroken, meldt de coalitie. Daarbij is flexibilisering van mobiliteitsbeleid een manier om met de huidige snelle veranderingen om te gaan, zo stelt de ‘Autowijzer’. Het speelt in op het thuis- en online werken en de daardoor veranderde mobiliteitsbehoefte. Het ontmoedigt verder autobezit in stedelijke omgeving en stimuleert gebruik van het groeiend aanbod van deelmobiliteit.

Zo worden ANWB en CBRE gekenschetst als voorlopers: zij bieden werknemers passende flexibele vervoersmogelijkheden aan. In de gids staan ook voorbeelden van bedrijven die al ver zijn met een 100% elektrisch (EV) wagenpark. Bij Royal HaskoningDHV bijvoorbeeld is 85% van de leaseauto’s inmiddels elektrisch. Het bedrijf verwacht in 2022 de doelstelling van 100% te bereiken.

Stappenplan

Volgens Arno Veenman van de Volksbank (in 2019 verkozen tot Mobiliteitsmanager van het Jaar) is het voor bedrijven op dit moment goed mogelijk om volledig over te stappen op elektrisch rijden. “De problemen van vier jaar geleden bestaan nu niet meer. Waar het eerst moeilijk was om de juiste auto’s te vinden met voldoende actieradius voor de juiste prijs en ook binnen de levertijd, is dit nu helemaal anders. Er is nu veel meer aanbod van auto’s en een sterke toename in actieradius, waardoor deze knelpunten geen belemmering meer zijn.”

Bedrijven die aan de slag willen met de verduurzaming van hun automobiliteit vinden in de Autowijzer een concreet stappenplan. Daarin zijn de learnings en missers van een aantal bedrijven uit de Anders Reizen coalitie vertaald in praktische tips. Het in kaart brengen van de mobiliteitsbehoefte van medewerkers en het betrekken van medewerkers bij nieuw mobiliteitsbeleid blijken belangrijk.

Klik hier om de Autowijzer te downloaden

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Coalitie Anders Reizen