Brainport Eindhoven: zet in op andere mobiliteit!

vrijdag 8 oktober, 2021

Brainport Development, Turnn, de gemeente Eindhoven en ASML starten een bewustwordingscampagne om bedrijven te bewegen om slimmer, veiliger en duurzamer te reizen. De MaaS-app van Turnn is daarbij klaar voor opschaling.

De campagne heeft als doel de snelgroeiende regio Brainport Eindhoven bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig te houden. Bovengenoemde partijen zijn onder andere deze week de verschillende campussen in de regio afgegaan voor de campagne ‘How zero are you?’. Tijdens de Dutch Design Week van 16 t/m 24 oktober wordt er ook een ‘serious game’ opgesteld voor een breed publiek.

Eén van de mogelijkheden om duurzamer te reizen is het Mobility As a Service (MaaS) project met de Turnn-app. Daarmee kunnen medewerkers hun zakelijke reizen plannen, boeken en betalen. De gemeente Eindhoven heeft zich bij dit landelijke initiatief aangesloten en ook ASML is aangehaakt. “De Turnn MaaS app is de afgelopen periode uitgebreid getest door ruim 750 gebruikers”, vertelt Davy van de Haar, Director van Turnn, onderdeel van ICT Group. “Samen met de gebruikers hebben wij de app verbeterd en klaargemaakt voor de regionale opschaling. Met Turnn is het vanaf 1 oktober mogelijk voor bedrijven om zonder OV-chipkaart met de trein te reizen, eigen vervoer te declareren en deelvervoer te reserveren.”

Andere mindset

Naast de bewustwordingscampagne gaat Brainport Development deze maand live met de Pioneers in mobility maand. Daarin passeren uiteenlopende innovaties op het vlak van slimme en duurzame mobiliteit in Brainport Eindhoven de revue. Dit gebeurt in de vorm van verhalen, podcasts, interviews en meer. Te denken valt aan de laadinfrastructuur en software die e-mobility mogelijk maakt van HELIOX, samenwerking rondom waterstof door onder meer Vialle (Eindhoven), VDL-ETS (Valkenswaard) en TNO (Helmond), mobiliteit aangedreven door zonne-energie en nog veel meer.

“De transitie in mobiliteit is geen transitie van bedrijven maar van een complete industrie,” zegt directeur Paul van Nunen van Brainport Development. Verandering van mobiliteit gaat om een volledige verandering van infrastructuur, verkeersnetwerken moeten volledig op de schop, we gaan toe naar andere bronnen van energie en slimme verkeersnetwerken. Bovendien lossen we mobiliteitsuitdagingen niet alleen op met technologische innovatie. Het gaat ook om een andere mind-set van de individuele reiziger. Alle bedrijven gaan de komende jaren geconfronteerd worden met veranderende mobiliteit. Ik roep daarom alle werkgevers in de regio dan ook op om zich bij ons aan te sluiten of contact op te nemen.”

Categorie: Mobility as a Service (MaaS)
Labels: Brainport Eindhoven, Turnn