AUMACON Lease Top-100: VWPFS stoomt op!

dinsdag 26 oktober, 2021

LeasePlan is nog de grootste leasemaatschappij van Nederland maar voelt de hete adem van Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS) in haar nek, blijkt uit het nieuwste AUMACON Leasemaatschappij Top-100 onderzoek. Belangrijkste conclusie: autolease groeit en bloeit!

Klik om te vergroten

Het totale wagenpark van de 100 grootste autoleasemaatschappijen nam het afgelopen anderhalf jaar met 4,3 procent toe. Ondanks corona. De tien allergrootsten noteerden daarbij een gemiddeld groei van 4,4 procent, de groei bij veel middelgrote leasemaatschappijen was daarentegen wat bescheidener. Opmerkelijk is dat juist veel kleinere leasebedrijven hun wagenpark relatief hard zagen toenemen. Daarbij nam het financiële resultaat van vrijwel alle leasemaatschappijen navenant toe. De sector heeft geen zichtbare schade opgelopen in coronajaar 2020, aldus een analyse van marktanalist AUMACON.

72,1 procent van alle leaseauto’s

Uit het onderzoek blijkt ook de sterke concentratie van de markt bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootsten hebben halverwege 2021 liefst 72,1 procent van alle leaseauto’s in hun beheer; dat was per eind 2019 nog 71,9 procent. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “De allergrootste leasebedrijven verstevigen hun toch al zeer dominante positie, maar er blijkt toch nog steeds ruimte te zijn voor kleine regiogerichte en gespecialiseerde partijen. Leaseplan is niettemin nog steeds de grootste lessor van ons land, op nog maar korte afstand gevolgd door Volkswagen Pon Financial Services dat onder meer door enkele overnames een grote stap voorwaarts maakt.”

Hier kunt u het rapport bestellen

In de nieuwe AUMACON Leasemaatschappij Top-100 wordt per leasemaatschappij gegevens gepresenteerd over eigendom, management, financiële resultaten en leveranciers. Ook wordt inzicht verschaft op het gebied van remarketing, keurmerken, klanten en klanttevredenheid en de samenstelling (leasevorm/brandstof/voertuigsoort) van het wagenpark. In deze jongste uitgave is tevens aandacht besteed aan de internationale connecties. Steeds meer Nederlandse leasebedrijven zoeken immers uitbreiding in naburige landen. Daarnaast is een achttal leasemaatschappijen onderdeel van een internationaal conglomeraat.

Deelautoconcept Top-10

Nieuw in het onderzoek is de toevoeging van leasefietsen. Ook al tellen deze tweewielers niet mee voor de Top-100 rangorde, steeds meer leasemaatschappijen breiden hun productaanbod uit met deze zogenaamde leasefietsen, die nu apart zijn opgenomen in het onderzoek. En als extraatje bij het leaseonderzoek is dit jaar voor het eerst de Deelautoconcept Top-10 opgenomen in het totaalrapport. Dickmann: “We willen hiermee een eerste aanzet geven om inzicht te geven in deze nieuwe en vooralsnog wat ondoorzichtige sector.” Het onderzoek betreft de zogenaamde B2C-concepten; Greenwheels en MyWheels zijn hier de leidende partijen. “Gezien de toenemende belangstelling voor het delen van auto’s zullen we deze sector nadrukkelijk aan ons onderzoeksterrein blijven toevoegen.”

Volgende week een uitgebreid video-interview met Clem Dickmann en de snelst groeiende leasemaatschappij van het moment: Hiltermann!

 

 

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Aumacon