ElaadNL: Nederland moet zich voorbereiden op snellere groei EV’s

maandag 25 oktober, 2021

In de vers gepubliceerde Outlook ‘Elektrisch Rijden in een stroomversnelling’ van ElaadNL constateren de onderzoekers dat eerdere prognoses over het aantal elektrische auto’s te voorzichtig waren. Het moment waarop de elektrische auto’s echt een vlucht gaan nemen ten opzichte van brandstofauto’s ligt naar verwachting niet in 2030, maar al in 2025.

Klik om te vergroten

Dat de grote versnelling in de modellen nu eerder komt, heeft onder andere te maken met het aangepaste EU-beleid rondom de uitstoot van auto’s en de autobouwers die hierop anticiperen. De grote automerken verwachten dat vanaf 2050 de fossiele brandstoffen in Europa helemaal uit gefaseerd zijn. Daarnaast gaan ze er vanuit dat vanaf 2030 in steeds meer Europese landen waaronder ook Nederland geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verkocht mogen worden.

Daarbij zal de aanschafprijs van een elektrische auto in de meeste klassen vanaf 2026 gelijk of lager zijn dan een nieuwe auto met verbrandingsmotor, zo verwachten de onderzoekers. De totale kosten voor het bezitten en rijden van een elektrische auto is nu al vaak goedkoper. Binnen een paar jaar komen daar nog veel meer goedkope en middenklasse elektrische auto’s bij.

Met een nóg snellere adoptie van elektrische personenauto’s dan eerder voorzien, groeit de urgentie voor een grootschalige implementatie van slim laden, stelt ElaadNL. Al in 2025 zijn er naar verwachting buurten waar door de opkomst van elektrisch vervoer, zonder slim laden, de beschikbare netcapaciteit wordt overschreden.

Volgens Onoph Caron, directeur van ElaadNL, blijft elektrisch vervoer nog te vaak onderbelicht in de energietransitie, vanwege de enorme opgaves rond de opwek van zon- en windenergie en in de warmtetransitie. “Hoogste tijd dat dat verandert. Door slim laden de norm te maken, kan het bestaande stroomnet optimaal gebruikt worden, zowel voor het produceren van lokaal opgewekte duurzame stroom als voor het laden van een snel groeiende vloot elektrische auto’s.”

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: ElaadNL