Onderzoek: Slim laadplein wérkt!

donderdag 2 december, 2021

In de afgelopen twee jaar zijn met het project ‘Proeftuin Slimme Laadpleinen’ 46 slimme laadpleinen gerealiseerd in 19 gemeenten waardoor er bijna  500 slimme laadpunten voor elektrische auto’s zijn bijgekomen. De eerste resultaten uit een onderzoek laten zien dat de laadpleinen goed werken.

Het bundelen van laadpunten op een plein geeft namelijk meer laadzekerheid voor automobilisten. Ook wordt de ruimte op laadpleinen efficiënter gebruikt en is er meer ruimte voor innovatie, doordat laadpleinen bijvoorbeeld goed te combineren zijn met batterijen of zonnedaken.

Deze en de andere lessen zijn te lezen in het gisteren gepubliceerde ‘Gouden lessen uit de Proeftuin Slimme Laadpleinen. Het is opgesteld door het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) samen met kennis- en innovatiecentrum ElaadNL en projectbureau Over Morgen. Het is gisteren overhandigd aan staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat).

Slimme laadpleinen zijn een goede oplossing voor de opschaling van de laadvraag. Zeker nu de komende jaren steeds meer energie opgewekt wordt uit duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Ze bieden kansen voor zowel de automobilist, die sneller meer laadplekken heeft, als voor het stroomnet, dat door de slimme aansturing optimaal benut kan worden. En dit is nodig, want in 2030 moeten we tegemoet komen aan een forse laadvraag: dan rijden er naar schatting 1.9 miljoen elektrische auto’s rond die gebruik moeten maken van ons laadnetwerk.

Lees hier de ‘Gouden Lessen’!

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: ElaadNL, NKL