RentaCab start pilot met waterstof Toyota Mirai

donderdag 9 december, 2021

In samenwerking met Shell, LeasePlan en Toyota Nederland start verhuurbedrijf RentaCab een pilot van zes maanden. Deelnemende taxichauffeurs kunnen de waterstof-elektrische Mirai zonder vaste lasten inzetten.

Toyota levert de Mirai, LeasePlan zorgt voor de financiering en verzekert de auto, en Shell voorziet in groen gecertificeerde waterstof. En de taxichauffeurs betalen alleen voor het gebruik van de taxi. Het idee komt van Gamis el Bouakili, initiatiefnemer van RentaCab en directeur van TCS (Taxi Centrale Schiphol en SchipholTaxi). Taxichauffeurs zijn hard geraakt door coronapandemie, het uitsluitend betalen voor het gebruik van de taxi maakt voor hen een enorm verschil – het is feitelijk carsharing, zegt Bouakili.

RentaCab ziet waterstof-elektrische taxi’s ook als logische vervolgstap op de vloot van batterij-elektrische auto’s die het al heeft rondrijden. Hier bovenop komt het duurzame aspect dat één taxi voor meerdere chauffeurs veel efficiënter kan worden ingezet en dat hierdoor minder taxi’s nodig zijn. Met twee nieuwe publieke tankstations van Shell (Hoofddorp – langs de A4 – en Amsterdam Westpoort) is de levering van groen gecertificeerde waterstof geborgd. De Toyota Mirai kan hier in drie tot vijf minuten van waterstof worden voorzien, iets wat een grote rol zal spelen in de uitkomst van de pilot.

Categorie: Taxidiensten
Labels: RentaCab, Toyota