ANWB: EV blijft voor particulier (te) duur

dinsdag 7 december, 2021

Voor een grote groep Nederlanders blijkt elektrisch rijden nog ver weg, blijkt uit de nieuwste Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB. De aanschafprijs en de magere keuze op de tweedehandsmarkt vormen het struikelblok.

Toch maakte vorig jaar een aanzienlijke groep particulieren de overstap naar een elektrische auto. Dit is vooral te danken aan de aanschafsubsidie voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Bovendien is het aanbod van betaalbare nieuwe modellen toegenomen en is de actieradius de afgelopen jaren sterk verbeterd. Volgens de ANWB zijn de totale gebruikskosten van een gemiddelde elektrische auto zijn inmiddels lager dan die van een gemiddelde benzineauto. Daarmee is een belangrijk omslagpunt bereikt.

Vooral mensen met eigen oprit of parkeerplek (41%) vinden elektrisch rijden een interessante optie. Zij hebben minder last van een beperkte openbare laadinfrastructuur en kunnen thuis goedkoper laden. Beschikken zij daarnaast ook over eigen zonnepanelen, dan wordt de overstap naar een elektrische auto nog aantrekkelijker omdat zij dan met eigen stroom kunnen opladen.

Maar van de 8.8 miljoen auto’s die in ons land rondrijden, zijn slechts 216.000 volledig elektrisch. Om de doelstellingen van de politiek te halen, moet er dus nog veel gebeuren. Voor veel Nederlanders is de hoge aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto echter nog steeds een barrière. De occasionrijders onder hen vinden het aanbod van elektrische auto’s op de tweehandsmarkt bovendien nog te beperkt. Zij wachten op de voertuigen die nu nieuw worden aangekocht en vanaf 2025 beschikbaar komen als betaalbare occasion.

De belangrijkste redenen voor de consument om geen elektrisch auto te kopen:

  • 51% te duur om aan te schaffen
  • 31% huidige auto is nog niet aan vervanging toe
  • 29% actieradius onvoldoende
  • 27% te weinig openbare laadpalen
  • 26% kwaliteit / levensduur van de accu
  • 21% geen mogelijkheid om op te laden

ANWB presenteerde vandaag voor de vijfde keer een Elektrisch Rijden Monitor. Download hem hier.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: ANWB, Elektrisch Rijden Monitor