Duurzaam Repareren komt met plusvariant

dinsdag 14 december, 2021

Stichting Duurzaam Repareren komt volgend jaar met een ‘plus-label’ bovenop het bestaande GroenGedaan! Certificaat. Het is voor bedrijven die een stap verder willen gaan met een duurzame bedrijfsvoering, aldus de stichting vandaag in een persbericht.

Een bedrijf met het keurmerk Groengedaan! repareert, herstelt en/of voert onderhoud uit op een milieuvriendelijke manier. De stichting is een initiatief van onder andere verzekeringsmaatschappijen, fleetowners, de ANWB en leasemaatschappijen.

Vorig jaar startte de stichting al met het vermelden van een duurzaamheidsscore op de certificaten. Maar nu ziet men de behoefte om een plusvariant te gaan uitrollen. “Er gebeurt natuurlijk heel veel op gebied van duurzaamheid. Het Parijsakkoord, het Klimaatakkoord, de nieuwe klimaatwet en recent de COP26 in Glasgow. Misschien is wel de grootste uitdaging waar wij voorstaan een CO2 reductie met 45% in 2030 en maar liefst 95% in 2050. Dat lijkt ver weg, maar is dichterbij dan men denkt. Neem daarbij de prijsontwikkelingen van gas en elektra en er is dus alle reden om nu in beweging te komen”, zegt Angelica Gravendijk van de stichting.

Cowboys

De plusvariant houdt in dat er onder andere een carbon footprint wordt gemaakt. Het is niet alleen een scan, maar het moet ook inzicht en een praktische onderbouwing geven waar de ondernemer op kan sturen en besparen. “Uiteindelijke doel is natuurlijk de CO2-uitstoot maximaal te verlagen. Hiermee verlaag je ook de kosten, maar we kijken ook naar de return on investment, de mogelijkheden per ondernemer en we gaan de ondernemer ook begeleiden naar verdere duurzaamheid en indien gewenst zelfs naar klimaatneutraal ondernemen. Iets wat bij veel bedrijven zeker binnen een jaar mogelijk is”, aldus Gravendijk.

De stichting waarschuwt in het persbericht tegelijkertijd voor cowboys in de markt van bijvoorbeeld CO2-compensatie. Gravendijk: “Er zijn natuurlijk meer adviesbureaus die een footprint kunnen maken en enkele zijn ook wel in staat om een reductieplan op te stellen en de ondernemer te ondersteunen. Maar wij willen het ook bereikbaar maken, door het te integreren in hun bestaande certificering, alles praktisch te onderbouwen en bovenal aan te bieden voor een fractie van de tarieven die adviesbureaus doorgaans berekenen. Ook bij de CO2-offsetting, zeg maar de compensatie van de restemissie, zijn er helaas veel cowboys.”

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Stichting Duurzaam Repararen