ACM: HTM duurzaamste stadsvervoerder

donderdag 16 december, 2021

HTM uit Den Haag is de duurzaamste van de stadvervoerders in de drie grootste steden. Dat blijkt uit een vergelijking door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarbij heeft de ACM gekeken naar de criteria kostenefficiëntie en doelmatigheid, duurzaamheid en kwaliteit.

De vergelijking levert een genuanceerd beeld op. Weliswaar scoort HTM het beste op duurzaamheid, maar minder op kostenefficiëntie en doelmatigheid. De RET uit Rotterdam scoort het best op kostenefficiëntie en doelmatigheid, maar het minst op duurzaamheid. Het Amsterdamse GVB is de allrounder met nergens de hoogste of laagste score. Op kwaliteit hebben de drie stadsvervoerders vergelijkbare scores.

“We hebben duurzaamheid als criterium aan de prestatievergelijking toegevoegd vanwege het grote maatschappelijke belang ervan en de rol die het openbaar vervoer kan spelen in de verduurzaming van mobiliteit”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. HTM scoort het beste op duurzaamheid doordat de CO2-uitstoot per reizigerskilometer het laagst is. HTM maakt gebruik van groene stroom en van bussen die emissieneutraal of op groen gas rijden. RET had in 2019 verreweg de meeste CO2-uitstoot per reizigerskilometer. De ACM ziet dat alle drie de stadsvervoerders bezig zijn met verduurzaming, waardoor de totale CO2-uitstoot in 2020 is gaan dalen.

 

Categorie: Openbaar Vervoer
Labels: ACM, HTM