TotalEnergies wint concessie laadnetwerk Friesland

woensdag 22 december, 2021

De provincie Friesland heeft de concessie voor de uitbreiding van haar openbare laadnetwerk voor elektrische voertuigen (EV) gegund aan TotalEnergies in Nederland. Daardoor komen er 1.400 laadpunten bij.

De installatie van 700 laadpalen, twee laadpunten per laadpaal, wordt gerealiseerd in 17 Friese gemeenten. De laadpalen komen op publieke locaties. Inwoners die een elektrische auto hebben zonder eigen oprit kunnen een laadpaal aanvragen. Dit geldt ook voor bedrijven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een datagestuurde aanpak: het monitoren van de belasting van het huidige laadnetwerk om de juiste locaties te bepalen.

Naast de inkoop van duurzame stroom uit zon en wind, gaat TotalEnergies in Nederland ook het opwekken van duurzame lokale energie stimuleren. Dit gebeurt door op het moment van laden, stroom in te kopen bij verschillende lokale producenten in Friesland. ‘’Als Friese overheden hebben we hier lang naar toegewerkt. Het toenemende aantal elektrische auto’s vergt een goed laadnetwerk en dat past ook bij onze ambities voor duurzaamheid’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Deze nieuwe concessie van de provincie Friesland versterkt de positie van TotalEnergies in Nederland. De uitbreiding van het laadnetwerk vindt plaats naast de huidige vertegenwoordiging in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland (Metropool Regio Amsterdam) en de gemeente Amsterdam. Deze uitbreiding van het laadnetwerk is in lijn met de ambitie van TotalEnergies als belangrijke speler op het vlak van elektrische mobiliteit in Europa. Het doel is om tegen 2025 meer dan 150.000 laadpunten voor elektrische voertuigen te exploiteren.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: TotalEnergies