VAvdZ: groot verschil in afkoopkosten private lease (update)

woensdag 6 mei, 2015

De Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ) heeft onderzoek gedaan naar de afkoopkosten van private leasecontracten bij verschillende aanbieders. Hun conclusie: sommige bepalingen blijken een vrijbrief om enorme kosten door te belasten.

De bevindingen van 10 private leaseaanbieders, daar waar het gaat om afkoopkosten

De bevindingen van 10 private leaseaanbieders, daar waar het gaat om afkoopkosten

De Vereniging constateert dat bij veel aanbieders de voorwaarden voor de afkoopkosten vaak omhuld zijn met extra bepalingen en clausules om diverse onduidelijke kosten te verhalen. Een aantal aanbieders gebruikt de bepaling dat het verschil tussen “boekwaarde en handelswaarde” als boete betaald moet worden. Volgens de VAvdZ is een dergelijke bepaling een vrijbrief om enorme kosten door te belasten. Het mag dan gebruikelijk zijn in zakelijke leasecontracten, dergelijke regelingen in private leasecontracten onderbrengen is onacceptabel, zegt voorzitter Martin Huisman. VAvdZ ondersteunt op dit moment een rechtszaak waarbij een werknemer voor het afkopen van een twee jaar oude Peugeot 107 een boete moest betalen van € 6.500,-.

Huisman: “De zakelijke mores wordt op de consument toegepast en daar gaat het fout. De consumentenmarkt is een volstrekt andere markt, hier horen andere voorwaarden bij. Consumenten mogen transparantie verwachten. Er wordt geadverteerd op allerlei manieren, tegen hele lage maandtarieven. Het is bijna onmogelijk om echt goed te kunnen doorgronden of een aanbieder achteraf toch niet met een truc de winstmarge op peil weet te brengen door extra kosten door te berekenen.”

LeasePlan

LeasePlan heeft overigens al laten weten de cijfers te betwisten. Volgens de leasemaatschappij weet de klant van te voren precies hoeveel hij moet gaan betalen bij voortijdig opzeggen. Als de klant bijvoorbeeld een vijfjarig contract na één jaar opzegd, wordt het verschil in prijs tussen de twee contracten in rekening gebracht. Voor wie bijvoorbeeld een auto uit het B-segment (199 euro per maand voor vijf jaar) na 1 jaar opzegt, moet met terugwerkende kracht het jaartarief (279 euro) gaan betalen. Er wordt dan in totaal 960 euro in rekening gebracht. Aanzienlijk lager dan VAvdZ berekent in het overzicht.

VAvdZ houdt op dit moment alle private leaseconstructies tegen het licht op basis van de eerder gepubliceerde normen. VAvdZ waarschuwt berijders om heel goed op te letten bij het afsluiten van een contract. Om de berijder te ondersteunen, is er een private leasechecklist opgesteld.

Kijk op de VAvdZ-website voor meer informatie

Categorie: Private lease / Privélease
Labels: VZR