NXT Mobility: snelladen ook met beperkte netcapaciteit

dinsdag 18 januari, 2022

NXT Mobility is per vandaag de Nederlandse distributeur voor de ultrasnellaad oplossingen van ADS-TEC Energy. De met een booster accu uitgevoerde ultrasnelladers maken met slechts een kleinverbruikaansluiting (50 kW) tot 320 kW ultrasnelladen mogelijk.

Op veel locaties is de capaciteit van het elektriciteitsnet te beperkt om snelladers te realiseren. En die krapte op het stroomnet zal de komende jaren alleen maar toenemen. Maar NXT Mobility maakt vandaag bekend dat ze met een snellader komen waarbij er geen verzwaring nodig is van het net. Met een beperkt inputvermogen kan er toch een snellader worden geplaatst, goed voor één auto met een laadsnelheid van 320 kW of twee auto’s tegelijkertijd met een laadsnelheid van 160 kW. In 10 minuten kan dan tot wel 250 kilometer bereik worden geladen.

Door geavanceerde accutechnologie kan het systeem vijf keer meer vermogen genereren dan het elektriciteitsnet levert. Het systeem laadt, net als een powerbank, met een laag vermogen op en draagt de opgeslagen energie vervolgens ultrasnel over naar elektrische voertuigen. Met een 50 kW stroomaansluiting kan tot 320 kW ultrasnel worden geladen

Minimaal 50 ChargeBox systemen

Thomas Speidel, CEO en oprichter van ADS-TEC Energy, past deze ChargeBox ultrasnellaadsystemen, zoals het systeem heet, perfect bij de Nederlandse situatie. “Nederland is één van de dichtstbevolkte landen van Europa en is daarbij een land waar elektrische mobiliteit in sneltreinvaart wordt opgenomen. Dit leidt in het hele land tot een toenemende vraag naar snellaadoplossingen. Onze technologie zorgt voor ultrahoge laadsnelheden op plekken waar onvoldoende netwerkcapaciteit is.”

Pieter Talsma, directeur van GP Groot brandstoffen en oliehandel, waarvan NXT Mobility onderdeel is, zegt eerst het eigen tankstationnetwerk te voorzien van deze snelladers. “Uit de eerste inventarisatie bleek dat op veel locaties de capaciteit van het elektriciteitsnet te beperkt is om snelladers te realiseren. We ontvangen zelfs brieven van de netbeheerder waarin wordt aangegeven dat verzwaring van de bestaande stroomaansluitingen de komende jaren niet mogelijk is. Dit stokt de hoognodige uitbreiding van snellaadcapaciteit en remt de energietransitie. We zijn op zoek gegaan naar een oplossing en hebben die gevonden in de innovatieve ChargeBox ultrasnellaadsystemen van ADS-TEC Energy.”

GP Groot streeft ernaar om in het eerste jaar van de samenwerking minimaal 50 ChargeBox systemen te implementeren.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: ChargeBox, NXT Mobility