Benzine en diesel naar dieptepunt in nieuwverkoop

maandag 9 mei, 2022

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat in 2022 tot en met april 40 procent van alle nieuwe personenauto’s een benzineversie betrof en 2 procent een diesel. Vorig jaar in dezelfde periode was dat respectievelijk 56 en 3 procent. 

Intussen is dit jaar iets meer dan 40 procent van de registraties een hybride model -al dan niet een PHEV met een stekker- en ruim 17 procent betreft een volledig elektrische auto. Een jaar geleden in de periode januari tot en met april was nog 34 procent een (plug-in) hybride en bijna 7 procent een EV.

Een derde van de nieuwe elektrische personenauto’s werd aangeschaft door particulieren, oftewel ruim 5.600 voertuigen. Vorig jaar waren dat er in de eerste vier maanden iets meer dan 1.500. Daarnaast gingen nog eens ruim 3.000 particulieren voor een nieuwe private lease EV, bijna 5 keer zoveel als een jaar geleden. Onder invloed van de subsidieregeling is meer dan de helft van alle nieuwe elektrische personenauto’s die in 2022 tot en met april werden afgeleverd, bestemd voor een particulier.

Leaseregistraties april: – 10 procent

De elektrische versies voerden in april tevens de ranglijst van alle geregistreerde modellen aan. Qua merken is KIA dit jaar in de eerste vier maanden koploper met 11,8 procent van alle nieuwe elektrische personenauto’s, op de voet gevolgd door Skoda met een aandeel van 10,4 procent. Peugeot completeert het erepodium en heeft een marktaandeel van 7,9 procent, terwijl Audi en BMW de plekken 4 en 5 bezetten met respectievelijk 7,3 en 6,7 procent.

Wat leasecijfers betreft: Aumacon meldt over april een daling van de registraties met 10 procent. In maart april werden – volgens cijfers van VWE – 10.771 nieuwe leaseauto’s in ons land afgeleverd, 10,0% minder meer dan in april 2021. Over de eerste 4 maanden gezien loopt het aantal leaseregistraties 7,7% achter op vorig jaar. Kia (marktaandeel leasemarkt 10,4%) en Peugeot (9,5%) bezetten de bovenste 2 plaatsen in het merkenklassement. Volkswagen (8,3%) volgt op ruime afstand. De Skoda Enyaq is in april het vaakst ingezet, gevolgd door de Volvo XC40 en Kia Picanto.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Aumacon, BOVAG