KwikFit Bandenmonitor: verdere opmars vierseizoenenband

woensdag 11 mei, 2022

KwikFit heeft opnieuw onderzoek gedaan naar het wegdekaandeel van bandenmerken, onderverdeeld in de drie typen: zomer-, winter, en vierseizoenenbanden. Die laatste categorie wordt steeds populairder onder bestelwagens.

Hoewel het vooral particuliere rijders zijn die overstappen op vierseizoenenbanden, is het in het zakelijke segment vooral de bestelwagens die de vierseizoenenband omarmt. De andere zakelijke rijders kiezen nog steeds voor zomer- en winterbanden. Omdat zij veel kilometers maken, is het voor hen aantrekkelijk om met de banden te rijden die het beste bij het seizoen passen.

KwikFit voert de bandenmonitor inmiddels al tien jaar uit, twee keer per jaar. Hierdoor zijn trends te achterhalen over de voorkeuren van particuliere en zakelijke autorijders. Bij de eerste meting in 2012 was de vierseizoenenband nog een uitzondering, met nog geen 2,3 procent wekdekaandeel. De strenge winter van 2010 deed de vraag naar winterbanden enorm groeien. Dat beeld is veranderd. Inmiddels zijn vierseizoenenbanden goed voor 21 procent wegdekaandeel.

Vijf grootste merken

Er werden door de meetploegen deze keer 90 merken geteld. De vijf grootste merken zijn samen goed voor 61,1 procent van alle banden. Daarbij staat Continental op de eerste plek met 16,3 procent en Michelin met in de steekproef één auto verschil vlak daarachter op de tweede plaats. Vredestein tekent met 13,6 procent voor de derde plek, gevolgd door Goodyear en Bridgestone. De top 10 wordt aangevuld door achtereenvolgens Hankook, Pirelli, Dunlop, Viking en Landsail, en is goed voor 76,8 procent. Dit betekent dat er 23,2 procent resteert voor de maar liefst tachtig overgebleven merken. Daarmee is die achterhoede dus aardig versnipperd.

Kijkend naar alleen winterbanden is sinds seizoen 2017/2018 Vredestein de marktleider; daarvoor was het merk nog derde. De top drie bestaande uit Vredestein, Michelin en Continental is al jarenlang gelijk en goed voor zo’n 44 procent van alle winterbanden.

Tien jaar later

Ten opzichte van de eerste meting in 2012 vallen er nu, tien jaar later, een aantal zaken op. Zo is de top drie bandenmerken nagenoeg hetzelfde gebleven. Deze top drie bestond in 2012 uit, van hoog naar laag, Michelin, Continental en Vredestein. In 2022 bestaat de top drie uit dezelfde namen maar staat Continental op de eerste plek gevolgd door Michelin en op de derde plek Vredestein. Daarnaast stonden in 2012 de merken Kumho Tyres en Uniroyal nog in de top tien. Deze hebben tien jaar later plaats gemaakt voor de merken Viking en Landsail.

Categorie: Reparatie Onderhoud Banden (ROB)
Labels: KwikFit