Verizon: tech helpt brandstof besparen!

woensdag 11 mei, 2022

Fleetowners zien hun brandstofkosten zienderogen toenemen. En het einde van de stijging lijkt nog niet in zicht. ‘Ouderwets’ brandstof besparen komt daardoor weer in beeld, geholpen door moderne wagenparktechnologie.

Telematicabedrijf Verizon heeft voor haar klanten het e-book 9 tips voor zuiniger rijgedrag gepubliceerd. Want voor veel fleetowners is het inmiddels noodzakelijk om manieren te vinden om deze kosten terug te dringen en tegelijkertijd hun productiviteit te verhogen.

Een voor de hand liggende factor in verbruik is natuurlijk snelheid. Maar ook stationair draaien verbruikt onnodig veel brandstof wanneer dit regelmatig of voor langere tijd gebeurt. Verder bepaalt ook de lengte van de route hoeveel brandstof er verbruikt wordt. Hoe korter de route, hoe hoger de brandstofefficiëntie. En tot slot speelt onderhoud een belangrijke rol. Regelmatig onderhoud kan de brandstofkosten namelijk na verloop van tijd verlagen.

Wagenparkbeheertechnologie kan helpen om bovenstaande punten te monitoren. Zo krijgen wagenparkbeheerders inzicht in het rijgedrag van hun bestuurders, of zij weleens te hard rijden of de motor te lang stationair laten draaien. Daarnaast kunnen planners met deze technologie de verkeerspatronen in de gaten houden, zodat ze de snelste route met de chauffeurs kunnen delen of de dichtstbijzijnde chauffeur naar een opdracht kunnen sturen. Ook geeft de software een waarschuwing wanneer de bedrijfswagen toe is aan onderhoud, dit gebeurt op basis van datum, kilometerstand en andere factoren. Door GPS-data en brandstoftransactiegegevens naast elkaar te leggen, kunnen wagenparkbeheerders patronen identificeren om zo de efficiëntie te verbeteren en misbruik te voorkomen.

Fraude

Met een tankkaartintegratie in wagenparkbeheertechnologie kunnen wagenparkbeheerders bovendien de geschiedenis van brandstoftransacties per voertuig bekijken en de uitgaven vergelijken tussen voertuigen. Ook kan er op deze manier makkelijker fraude ontdekt worden door incidenten te bekijken waarbij de kaartaankopen de tankcapaciteit van een voertuig overschreden, of door te identificeren wanneer een voertuig niet aan een pomp stond toen er brandstof werd gekocht.

Tot slot kan ook de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van elk voertuig worden gecontroleerd met behulp van wagenparkbeheertechnologie om de impact op het milieu te verminderen en kostenbesparingen te verhogen.

Bekijk hier het e-book 9 tips voor zuiniger rijgedrag.

Categorie: Telematica
Labels: Verizon Connect