Een op drie Nederlanders heeft ‘fileschaamte’

woensdag 11 mei, 2022

Maar liefst 32 procent van de werkende Nederlanders voelt zich schuldig richting collega’s als hij of zij in de file staat, moet blijken uit onderzoek van Acties.nl onder 1.097 werknemers uitgevoerd door Panelwizard. Tegelijkertijd gebruikt ook 22 procent de file als excuus om te laat op werk te komen.

Opvallend genoeg schamen vrouwen (36 procent) zich het meest voor een ochtendje filerijden. Met 48 procent vinden vooral jonge vrouwen het lastig om hun collega’s na een verkeersopstopping onder ogen te komen. “Ik sta ervan te kijken dat zoveel werkenden zich schuldig voelen na een drukke ochtendspits”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Niets is zo stressvol als bumper-aan-bumper vaststaan op de snelweg. Als je jezelf dan ook nog eens druk maakt over wat ze er op het werk wel allemaal niet van denken, begin je de werkdag meteen verkeerd.”

Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden de ochtendspits als excuus gebruikt om later op kantoor te komen, zijn er ook voldoende manieren om deze te vermijden. Zo staat maar liefst 56 procent van de werkende Nederlanders ervoor open om met collega’s die in de buurt wonen, dagelijks te carpoolen.

Nieuwe baan

Uit het onderzoek blijkt verder dat een file niet alleen maar slecht nieuws hoeft te zijn. Zo probeert maar liefst 24 procent van de ondervraagden zoveel mogelijk werk te verzetten wanneer ze in de file staan. Opvallend genoeg zijn het vooral mannen (27 procent) die van de gelegenheid gebruikmaken om bijvoorbeeld zakelijke telefoontjes te plegen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts achttien procent.

Maar files zorgen vooral toch voor irritatie: zo noemt maar liefst 53 procent van de respondenten ‘in de file staan’ het meest vervelende onderdeel van hun werkdag. Voor twee derde is regelmatig filerijden zelfs een reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Categorie: Thuiswerken
Labels: Acties.nl