Lagere parkeertarieven voor EV’s vanaf 2023

vrijdag 17 juni, 2022

Gemeenten mogen vanaf volgend jaar lagere parkeertarieven rekenen voor elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden. Het kabinet is van plan de Gemeentewet daarvoor aan te passen, zo schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Het plan gaat niet alleen over betaald parkeren langs de weg of op een parkeerterrein, ook kunnen het de kosten van een parkeervergunning betreffen. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze korting willen geven, en hoeveel dat dan is. Ook mogen ze zelf bepalen hoe ze de korting willen geven. Dat kan bijvoorbeeld via parkeerapps, of door een extra optie bij de parkeerautomaat in voeren.

Volgens de staatssecretaris krijgen gemeenten hiermee een extra instrument in hun gereedschapskoffer om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie in hun stad of dorp. “Dat vind ik belangrijk. Afhankelijk van de situatie in hun gemeente kunnen ze er zelf voor kiezen of ze hier gebruik van willen maken”, aldus Heijnen.

De mogelijkheid om korting te geven geldt alleen voor auto’s die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten. Zoals elektrische auto’s en auto’s op waterstof, personenauto’s en bestelbussen. En dus niet voor zuinige of hybride auto’s.

Categorie: Parkeren
Labels: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat