19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022

dinsdag 12 juli, 2022

Uit 41 aanmeldingen zijn 19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven of overheden hun oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsproblemen te gaan testen.

De inzendingen van deze editie richten zich meer op oplossingen voor onderdelen van mobiliteitsconcepten, en minder op disruptieve concepten als geheel, merkt de organisatie op. En duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Zo wordt er onder meer gewerkt aan 100% fossielvrije, off-grid oplaad hubs voor elektrische auto’s en vrachtwagens en aan revolutionaire hoge druk luchtmotoren voor de voortstuwing van alle voer- en vaartuigen die nu op diesel, benzine of gas rijden of varen. Verder is een startup geselecteerd die energie overal toegankelijk wil maken door middel van een slim inzetbaar en makkelijk te vervoeren zonnepaneel.

Op het gebied van veiligheid is eveneens een aantal deelnemers actief. Er is bijvoorbeeld een startup die zorgt dat data op een betrouwbare en veilige manier tussen machines en infrastructuur verstuurd wordt; iets dat ook in de mobiliteitswereld een steeds belangrijkere rol speelt. Daarnaast wordt een innovatie gepresenteerd die rijervaringen aangenamer en vooral veiliger wil maken door de bestuurder bewust te maken van bijvoorbeeld vermoeidheid, agressie, angst en afleiding tijdens het rijden.

Shuttle services voor werknemers

Deelvervoer komt ook dit jaar weer aan bod tijdens Mobility Lab. Zo worden er buurtstallingen gevuld met deelvervoer aangeboden, maar ook bezorging van elektrische deelauto’s op maat uit een postcode pool en tevens een SAAS-platform voor het organiseren en optimaliseren van shuttle services voor werknemers. Dit systeem biedt tevens de mogelijkheid om CO2-uitstoot en reductie van het werknemerstransport nauwkeurig in kaart te brengen. Vanaf januari 2023 zal dit immers verplicht worden voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde startups door middel van speeddates aan zogenaamde launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie mogelijk een oplossing kan zijn. Zo doen onder andere Ahoy Rotterdam, Achmea, Brabant Mobiliteitsnetwerk en Zuid-Limburg Bereikbaar mee.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: Mobility Lab