Sinds jaren weer stijging voertuigdiefstal

vrijdag 22 juli, 2022

Meer voertuigen zijn er dit eerste halfjaar gestolen (de eerste stijging sinds 20 jaar!) maar de toegenomen connectiviteit en betere traceerbarheid van nieuwe auto’s (0 tot 3 jaar oud) lijkt een positieve invloed te hebben.

De meest gestolen modellen… klik om de infographic te downloaden

De stijging van het aantal voertuigdiefstal over de eerste 6 maanden (tov het eerste halfjaar van 2021) komt uit op 13 procent, meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) vandaag. Motorfietsen (+ 39%), brom & snorfietsen (+38 %) en lichte bedrijfswagens (+ 32%) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien.

Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk met 476 stuks. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21 tot +39%. Waar het eerder vooral de jongste auto’s die in trek waren bij het dievengilde, zijn het nu de voertuigen van 3, 4 en 5 jaar oud. In de categorie 0 tot 3 jaar oud, zijn er 63 voertuigen minder gestolen dan vorig jaar: hier lijkt de toegenomen connectiviteit en betere traceerbarheid een antidiefstal invloed te hebben, aldus het LIV.

“De laatste maanden van 2021 zagen we al een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet”, zegt manager LIV Rudi Welling. “Deel van het probleem is dat voertuigen van 4 jaar en ouder met nieuwprijs onder de 50.000 euro vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak. Keyless entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezig keyless uit laten schakelen is de beste remedie.”

Categorie: Verzekeringen
Labels: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)