Fleetmanagers maken zich zorgen om 2023

vrijdag 16 september, 2022

Volgens onderzoek van Solera maken Europese fleetmanagers zich zorgen over de 2023 door de hoge brandstofprijzen, het tekort aan chauffeurs en de angst voor een wereldwijde recessie. 2023 lijkt het meest uitdagende jaar te worden ooit, al biedt tech uitkomst.

Solera, leverancier van zogenaamde voertuig lifecycle managementsoftware en vooral bekend van bekend van het schadecalculatiesysteem Audatex, deed onderzoek onder 1500 fleetmanagers, waaronder ook in Nederland. Brandstofkosten zijn de grootste uitdaging waar fleetmanagers zich zorgen om maken (59%). Dit percentage is zelfs 66% bij last-mile wagenparken, waar brandstof een veel groter deel van de totale kosten uitmaakt. Olieprijzen zullen naar verwachting volgend jaar nog verder stijgen.

Tegelijkertijd is bijna een kwart (22%) van de fleetmanagers bezorgd over de impact die een wereldwijde recessie zal hebben op hun chauffeurs in 2023. Fleetmanagers in Spanje (33%), Portugal (29%) en Oostenrijk (28%) maken zich hier het meest zorgen om. Het tekort aan chauffeurs is de tweede grote uitdaging waar transporteurs mee te maken krijgen in het nieuwe jaar (25%). Dit aantal neemt toe tot 35% in Oostenrijk, 33% in Duitsland en 30% in het VK.

Technologie

Tegelijkertijd zien de bezorgbedrijven dat de verwachtingen van consumenten alleen maar hoger worden. Volgens dit onderzoek geeft 79% van de fleetmanagers aan dat zij bestellingen sneller en efficiënter moeten leveren om te kunnen voldoen aan deze verwachtingen. Meer dan de helft (60%) zegt daarnaast dat het volume van de bezorgingen in de laatste zes maanden toegenomen is.

Fleetmanagers die data gebruiken om real-time, uitvoerbare inzichten te verkrijgen zullen daar voordeel uit halen, benadrukt Solera. Bijna de helft (48%) van de respondenten zegt dat de meest behulpzame technologie één platform is dat hen de informatie biedt die ze nodig hebben om hun vloot te beheren op een centrale plek. Daarnaast kijken ze naar technologie om de efficiëntie van bezorgingen te verbeteren (35%) en oplossingen te bieden om de kosten van verzekeringen, rechtszaken en schikkingen te verminderen (32%). Slechts 2% van de respondenten zegt dat technologie hen niet zou helpen hun vloot beter te beheren.

Perfect storm

Volgens Mark Tiana, VP Truck & Fleet Solutions bij Solera, gaan transportbedrijven en fleetmanagers een ‘perfect storm’ tegemoet. “Maar ze staan er gelukkig niet alleen voor. Er zijn technologische oplossingen die hen kunnen helpen bij het verlichten van hun lasten in de komende maanden. Solera helpt zijn klanten al om hun productiviteit te boosten en biedt hen de tools die zij nodig hebben om hun werk makkelijker en effectiever te maken. Fleetmanagers die technologie omarmen zullen alleen maar voordelen ervaren, niet alleen door chauffeurs betere en veiligere ervaringen te bieden, maar ook door de efficiëntie, retentie en groei te verbeteren.”

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Solera