E-bike helpt werkende Nederlander in het zadel

donderdag 22 september, 2022

Wat al langer wordt gedacht en geschreven, blijkt nu ook uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM): steeds meer Nederlanders kopen een elektrische fiets om daarmee van en naar hun werk te reizen. En die trend zal zich voorzetten.

Hoewel de e-bike met name de normale fiets vervangt, laten Nederlanders voor de woon-werkreis ook de auto vaker staan door het gebruik van de e-bike. Werkende Nederlanders zijn bereid om gemiddeld ongeveer een half uur naar het werk te reizen met een e-bike. Dit komt neer op een afstand van een kleine 10 km. Ongeveer 6 op de 10 woon-werkreizen die Nederlanders jaarlijks maken, zijn niet langer dan 10 km. Daarmee lijkt de e-bike voor een groot deel van de werkende Nederlanders een geschikt vervoermiddel om van en naar hun werk te gaan.

De relatief hoge prijs is voor de meeste mensen reden om te twijfelen over aanschaf van een e-bike. Helpt dan een subsidie? Uit het KiM-onderzoek blijkt dat zo’n subsidie naar alle waarschijnlijkheid in eerste instantie de mensen bereikt die ook zonder een subsidie een e-fiets zouden aanschaffen.

In 2021 was ongeveer 52% van de 923.000 verkochte nieuwe fietsen een e-bike. Het aantal elektrische fietsbezitters, in 2021 naar schatting 3,6 miljoen, blijft in de komende jaren groeien, zo concluderen de onderzoekers van het KiM in hun rapport.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: KiM