Verkoop van biobrandstoffen schiet omhoog

dinsdag 27 september, 2022

Het aantal getankte (zakelijke) liters HVO is ten opzichte van vorig jaar flink toegenomen, blijkt uit gegevens van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. Tot en met augustus is er een groei van 42 procent ten opzichte van heel 2021.

Als deze groei zich op hetzelfde tempo voortzet, komt de stijging dit jaar naar verwachting uit op maar liefst 112 procent. De toename van het aantal getankte liters HVO onder zakelijke rijders is opvallend, gezien het nog altijd behoorlijke prijsverschil van gemiddeld 20 tot 30 eurocent met fossiele diesel. “Een aantal bedrijven kiest duidelijk en vol overtuiging voor duurzaam. Dat zien we ook terug in de groei in het aantal transacties”, aldus directeur Patrick Roozeman van MultiTankcard.

Daartegenover staat juist dat fossiele diesel een stuk minder getankt wordt. Gebaseerd op het aantal verkochte liters tot en met augustus verwacht MultiTankcard voor dit jaar een daling van 8 procent.

De groei komt ook door de toename van het aanbod: er zijn meer stations die HVO aanbieden en worden meer liters op de wereldmarkt geproduceerd. Omdat moderne diesel personenauto’s ook prima HVO kunnen tanken, stuwen vraag en aanbod elkaar op.

Laadsessies

Uit de transactiegegevens van MultiTankcard blijkt verder dat elektrisch laden de grootste groeier is: Tot en met augustus werd al 4 procent meer kWh stroom afgenomen ten opzichte van heel 2021. De groei komt dit jaar op deze manier uit op 56 procent. Maar het aantal laadsessies blijft wat achter en zal naar verwachting uitkomen op plus 48 procent. Dat laatste gebeurt onder invloed van nieuwe automodellen, die vaak grotere accu’s hebben.

Een andere duurzame brandstof waar MultiTankcard groei in constateert, is waterstof. Patrick Roozeman: “Vanuit een lage basis groeit H2 met 22 procent in volume (KG) en met 35 procent in aantal transacties. Op dit moment accepteren in Nederland elf stations met waterstof onze mobiliteitspas.”

Categorie: Brandstof- & mobiliteitskaarten
Labels: MultiTankcard