Onderzoek: 40% autobezitters wil eigen auto niet opgeven

dinsdag 8 november, 2022

Zo’n 40 procent van de Nederlandse autobezitters wil hun eigen auto niet opgeven, blijkt uit een onderzoek dat Greenwheels heeft laten uitvoeren om te achterhalen in hoeverre Nederlanders bereid zijn een bijdrage te leveren aan minder CO2-uitstoot.

Wel wil ruim een kwart van de Nederlandse bevolking dat hun gemeente zorgt voor een groenere en autoluwe woonwijk. Als parkeerplaatsen zouden verdwijnen, dan ziet ruim de helft van de ondervraagden daar het liefst een groenvoorziening voor in de plaats. Het liefst parkeert één op de drie mensen hun auto voor de deur of op eigen terrein. Een op de vijf vindt het geen probleem om 500 meter te lopen. Van de respondenten met een parkeervergunning wil ruim de helft die niet opgeven.

Maar de auto wegdoen is voor veel autobezitters nog geen logische keuze. Uit het onderzoek blijkt dat vier van de tien dat alleen doet wanneer zij zelf niet meer kunnen of mogen autorijden. Ook spelen een betere verbinding van openbaar vervoer (bijna 15%) en wonen dichterbij werk (bijna 14%), familie en vrienden (12%) een grote rol.

Zo’n 10% van de deelnemers aan het onderzoek heeft geen eigen auto, meer dan de helft van de ondervraagden heeft één auto en een kwart van de ondervraagden bezit twee auto’s. Het overgrote deel van de respondenten rijdt tussen de acht en twaalfduizend kilometer op jaarbasis.

De onderzoeksresultaten zijn gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tijdens de Klimaatweek van vorige week. Het moet een beeld geven van de bereidheid van Nederlanders om een bijdrage te leveren aan duurzame mobiliteitsoplossingen, zoals het wegdoen van de auto en meer gebruikmaken van openbaar vervoer en deelauto.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Greenwheels