Niet VW maar Toyota meest gestolen merk

donderdag 19 januari, 2023

Vorig jaar zijn er 11 procent meer auto’s gestolen dan een jaar eerder, waarbij Toyota Volkswagen van de troon heeft gestoten als meest gestolen merk. Het aantal verduisteringen neemt ook toe, wanneer leaseauto’s na contract bijvoorbeeld niet worden teruggebracht.

Klik hier voor alle cijfers

Dit aantal verduisteringen, waarbij het dus vaak om huur- of (private) leaseauto’s gaat, neemt sinds 2016 gestaag toe, meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) vandaag. Van de in totaal 5.973 personenautodiefstallen in 2022 ging het bij ongeveer 1100 zaken  om verduistering. In 2016 waren dat er nog 400.

Wat valt verder op in de cijfers? Het aantal diefstallen laat een stijging zien maar het licht nog onder de piek van het pré coronajaar 2019. Toen werden er 7.107 auto’s ontvreemd. Verder is de diefstal van jonge auto’s (0 tot 3 jaar) iets afgenomen.

Toyota neemt nu met 1.036 stuks de eerste plaats over van Volkswagen als meest gestolen merk. Toyota laat ook van alle merken de grootste diefstalstijging zien met 83% t.o.v. 2021. De Toyota RAV 4, het meest gestolen model met 465 stuks, onttroond de VW Golf als meest gestolen model van de afgelopen jaren. De Toyota Auris wordt hoofdzakelijk gestolen voor de onderdelen: van de 193 gestolen voertuigen werd namelijk 73% teruggevonden zonder katalysator.

Elektrisch/ hybride voertuigen

Andere opvallende stijger: de C-Max, Focus en Fiesta veroorzaken bij Ford een opvallende stijging van 49%. De diefstal van elektrisch/ hybride voertuigen is met 74% gestegen naar 1.002 stuks. Deze stijging komt met 771 stuks bijna geheel voor rekening van Toyota. Mercedes, Peugeot en Renault zijn de opvallende stijgers bij lichte bedrijfswagens.

Het terugvindpercentage is bij personenauto’s met 45% gelijk gebleven aan dat van 2021. De eerste 24 uur is de kans op terugvinden het hoogst met 16%, na één maand is dit nog maar 7,6%.

Volgens manager LIV Rudi Welling is bij diefstalbeveiliging de focus veelal gericht op jonge voertuigen. “Maar er is zeker winst te behalen bij het beveiligen van oudere voertuigen. Deze zijn vaak geheel niet voorzien van enige beveiliging en geven criminelen vrij spel.”

Bovendien blijkt uit recent Amerikaans onderzoek dat meerdere merken eenvoudig te hacken zijn. “Er ligt dus een eerste belangrijke rol bij fabrikanten om hun voertuigen beter te beschermen tegen cybercriminaliteit.”

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)