VZR: kilometervergoeding moet € 0,31 zijn

donderdag 19 januari, 2023

Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) stelt jaarlijks de normbedragen vast voor een reële kilometervergoeding als je met een privéauto zakelijke kilometers maakt. Deze is nu voor een middenklasse auto minimaal €0,31 per kilometer.

De nieuwe normbedragen volgens VZR

Daarmee is het bedrag ten opzichte van 2022 met € 0,05 verhoogd. Volgens VZR een logisch gevolg van een verdere toename van diverse kosten; verhoging in autoprijzen, reparatie- en onderhoudskosten, brandstofprijzen en toenemende inflatie. Al deze factoren zijn meegenomen in de berekening. Het normbedrag wordt bepaald aan de hand van een ‘mandje’ met auto’s waarbij de kilometerkostprijs, zoals gepubliceerd door de ANWB, het uitgangspunt vormt.

De onbelaste kilometervergoeding, die dit jaar verhoogd is van € 0,19 naar € 0,21 dekt dus bij lange na de kosten niet die een werknemer heeft voor het gebruik van de eigen auto. Volgens berekeningen van VZR kost een auto uit de kleinste categorie de werknemer al € 0,24 per kilometer. Voor een auto boven de € 40.000,- is de gemiddelde kilometerkostprijs zelfs € 0,46.

Volgens VZR-voorzitter Jan van Delft is het niet meer dan redelijk dat er tussen partijen eerlijke tarieven worden vergoed of doorberekend. “VZR geeft in een zorgvuldige berekening op basis van objectieve en controleerbare data jaarlijks een norm voor af.  Wij adviseren partijen deze norm over te nemen. Verder blijven wij lobbyen in Den Haag voor een hoger onbelast bedrag. De verhoging naar € 0,21 is mooi maar dekt nog steeds de lading niet.”

Categorie: Fiscaal
Labels: VZR