8% sjoemelt wel eens met km-declaraties

woensdag 1 maart, 2023

Zo’n 8% van de Nederlanders heeft wel eens reiskosten bij de werkgever gedeclareerd voor kilometers die ze eigenlijk niet hebben gemaakt. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit zelfs een zevende van alle respondenten.

Klik om te vergroten

Het een en ander blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.084 volwassen Nederlanders met een rijbewijs, uitgevoerd door Panelwizard. Uit het onderzoek blijkt dat vooral jonge mannen het niet zo nauw nemen met de door hen gereisde afstand. Zo’n vijftien procent van alle mannelijke respondenten jonger dan dertig jaar zegt weleens onterecht kilometers te declareren.

Naast het invoeren van zogenoemde spookkilometers, zegt maar liefst zeventien procent van alle ondervraagde jongeren weleens reiskosten te declareren wanneer ze met iemand meerijden. Onder alle respondenten bedraagt dit slechts negen procent. Ook privé-aankopen worden door jongeren veel vaker ten onrechte gedeclareerd. Zo heeft maar liefst een achtste van hen heeft ooit bonnetjes ingediend die eigenlijk voor eigen gebruik waren; twee keer zo vaak als het landelijk gemiddelde van zes procent.

Zakelijke tankpas

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen jongeren weleens de grenzen opzoeken wanneer het gaat om het declareren van reiskosten. Zo zegt niet minder dan zeven procent van alle ondervraagden met een zakelijke tankpas deze weleens ten onrechte te hebben gebruikt. Slechts twee procent van de Nederlanders zegt bewust om te rijden, om uiteindelijk zoveel mogelijk extra kilometers te declareren.

Categorie: Declaratie / Administratief
Labels: Acties.nl