Kogel door de kerk: bijtelling 4 en 22 procent

donderdag 18 juni, 2015

De maatregelen voor de autobelastingen vanaf 2017 (Autobrief 2) zijn bekend. Dat meldt onder andere RTL Nieuws. Vanaf 2017 zijn er nog maar twee bijtellingstarieven: voor volledig elektrische auto’s 4 procent en voor alle andere 22 procent. Plug-in hybrides worden niet meer gedeeltelijk vrijgesteld van MRB en de BPM wordt met 12 procent afgebouwd.

Binnenkort wordt de Autobrief 2 in het kabinet besproken. Bronnen bekend met het plan hebben de berichtgeving van RTL Nieuws inmiddels bevestigd.

fiscusZoals verwacht worden de bijtellingscategorieën teruggebracht tot twee. De 22% is echter wel meer dan het plan wat de ‘brede maatschappelijke coalitie’ van branchepartijen en milieuclubs hadden voorgesteld en positief werd ontvangen door staatssecretaris Wiebes. Die coalitie stelde een toptarief voor van 20, hooguit 21%.

Saignant detail: de lage bijtelling geldt over de eerste 50.000 euro van de aanschafwaarde. De eventuele meerprijs valt onder het hoge tarief, wat het zakelijk rijden van bijvoorbeeld een Tesla duurder maakt. Dat schrijft De Telegraaf althans. Ook wordt de doelstelling om in 2020 zo’n 200.000 elektrische voertuigen de weg op te krijgen, geschrapt. Dergelijke ‘milieuhobby’s’ zijn te duur.

De BPM wordt vanaf 2017 met naar verluidt 12 procent afgebouwd. Een volgend kabinet zal moeten besluiten of de belasting nog verder wordt afgebouwd. Verder verandert de CO2-grondslag waarover de BPM wordt berekend. Zuinige auto’s krijgen dan minder voordeel. De motorrijtuigenbelasting zal met zo’n 2 procent dalen.

Categorie: Fiscaal
Labels: Autobrief 2