TotalEnergies pakt ‘slim laden’ anders aan

maandag 22 mei, 2023

TotalEnergies in Nederland is deze maand begonnen om een nieuwe manier van slim laden uit te rollen in zijn gehele netwerk van openbare laadpalen. Een slim algoritme houdt rekening met wat er daadwerkelijk bij een laadpunt gebeurt.

Slim laden lijkt tegenwoordig al de standaard in Nederland. Vraag en aanbod worden dan beter op elkaar afgestemd; het laden van een EV wordt bijvoorbeeld verplaatst naar een gunstiger moment als er minder stroom wordt verbruikt.

TotalEnergies zegt nu een stap verder te gaan. De laadpaal houdt met alle omstandigheden rekening. Zowel met het aantal auto’s dat gelijktijdig laadt, hoe lang iemand al is aangesloten, hoeveel stroom een auto daadwerkelijk nodig heeft, de beschikbaarheid van groene stroom en de belasting van het net.

Wanneer er veel stroom uit zon en wind beschikbaar is, verhoogt de beheerder het vermogen van de laadpalen. Daardoor kunnen elektrische auto’s meer en sneller laden. Slimme techniek zorgt ervoor dat auto’s die al langere tijd aan het laden zijn als eerste minder vermogen krijgen als er minder groene energie beschikbaar is. Zo ondervinden de auto’s die nog veel energie nodig hebben geen hinder van slim laden.

Ander criterium

Volgens directeur Stefaan De Ganck van TotalEnergies Charging Solutions Nederland, stemmen andere systemen voor slim laden hun laadcapaciteit vooral af op de prijs van elektriciteit. “TotalEnergies hanteert een ander criterium. Wij sturen op CO2-besparing en stimuleren het gebruik van energie uit zon en wind. In de praktijk is de prijs van stroom vaak lager wanneer er veel groene stroom op het net beschikbaar is. Ook wordt het elektriciteitsnet op die momenten vaak minder belast. Dat zijn mooie bijkomstigheden, waar ook de e-rijder van kan profiteren.”

TotalEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit op het hele openbare netwerk gaat doen. De beheerder beschikt hier over een netwerk van 13.000 laadpunten, waarvan het grootste deel in de regio Noordwest (Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, projectbureau MRA-Elektrisch) en de provincie Friesland.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: TotalEnergies